KULTUURIS KUUM ⟩ Paavo Piik eetikast teatris: oluline on kasvatada julgust sekkuda (1)

Karin Allik
, teatrikriitik
Copy
Lavastaja Paavo Piik: probleem ei ole mitte selles, kas me oleme täiskasvanud või mitte, probleem on võimus. 
Lavastaja Paavo Piik: probleem ei ole mitte selles, kas me oleme täiskasvanud või mitte, probleem on võimus. Foto: Sander Ilvest

Paavo Piigi uuslavastuse pealkiri ütleb lihtsalt ja selgelt ära, millest teoses juttu tuleb: see on «...Eeti­ka». Lavastus keskendub arusaamadele eetikast erinevates tüvitekstides ning kujutab endast seega katset panna lavale filosoofiat kui sellist. Küll aga ei seisne eetika Piigi jaoks pelgalt abstraktses kategoorias, mille üle soojas toas sõpradega filosofeerida, vaid ka praktilises nähtuses, mis nõuab enesega tegelemist nii linnatänavatel kui ka proovisaalides. Alustades «...Eetikast», vestlesime Piigiga eetikast Eesti teatris laiemalt.

Jõudsite äsja esietenduseni oma uuslavastusega «…Eetika», mille teema on – üllatus-üllatus – eetika. Eetika on aga valdkond, millega puutuvad kokku kõik, ent mida teadvustavad vähesed. Kuidas sündis otsus eetika teemal lavastus luua?

Mõned aastad tagasi oli moes rääkida sellest, mida peaks tegema isejuhtiv auto, kui tal on valida kahe halva valiku vahel, ja see mõttemäng käivitas mind. Kuna suurem osa teatritekstidest tegeleb inimsuhete ja emotsioonidega, siis on mind juba lavakast saati huvitanud ka küsimus, kas lavale saab panna hoopis filosoofiat, ja kui jah, kuidas seda siis väljendada, milliseid vahendeid kasutada. Need kaks huvi sulandusid kokku ja tekkis kujutlus eetikalavastusest, kus filosoofilist mõtet väljendavad liikumine ja heli – seetõttu ongi lavastuses etendajateks kaks koreograafi ja kolm lauljat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles