AK Elu on parim terapeut!

Copy
Terapeut Lori Gottlieb.
Terapeut Lori Gottlieb. Foto: Erakogu

Kui sa vajad nõuandeid idiootidega hakkamasaamiseks, paari kohtumist, et lahkuminekust üle saada, abi vähidiagnoosiga toimetulekul või kahetsed «valesti elatud elu» ja halbu valikuid, siis on see raamat kindlasti sulle. Ei, siis on see raamat sinust!

Tegelikult on need kõik lihtsalt lood, mille keerukusega on igaühel meist võimalik samastuda, läbi terapeudi pilgu, kes ise on teisele poole ust sattunud ja ootab oma vastuvõttu.

See on selles mõttes mõnusalt kirjutatud raamat, et see on justkui kõigile – oled sa terapeut või muidu vaimse tervise spetsialist, on sul kindlasti kuhjaga äratundmist ja muigamist. Kliendikogemusega lugejal on kindlasti veel enam äratundmisrõõmu ja kindel lugemissoovitus neile, kes tunnevad teraapia ees hirmu või siis skepsist. Südamlik, humoorikas, lihtne – ausalt ja ameerikalikult siiras.

Peategelane on kliiniline terapeut, kes oma lahkumineku ehmatuse ja valuga toimetulekuks vajab ise abi. On päris mõnus näha, kuidas keegi, kes justkui kõigest kõike teab, astub alla oma kõiketeadja aujärjelt ja peab hakkama päris algusest. Elus on ikka nii, et teistele oskame nõu anda, aga iseennast aidata ei olegi nii lihtne.

Tuleb välja, et terapeutidega on sama moodi, ka nemad on lihtsalt inimesed. Silmitsi oma kõhkluste, kahtluste ja hirmudega. Ja milline kergendus kujutleda seda justkui kõige targemat samas olukorras. Ka tema lahutab!

Kui kuulata kõiki neid vaimseid õpetajaid või vaimse tervise spetsialiste, siis tundub alati, et nemad ju ei eksi, nemad juba valedesse suhetesse ei satu, nemad ei lähe närvi, nemad kohtavad vaid häid ja väga häid mehi, kes iialgi sokke põrandale ei jäta. Nemad oskavad pausi pidada ja rahuliku häälega rääkida, hingavad enne igat väljaütlemist kümme korda sisse-välja. Nad on lugupidavad ja neist peetakse lugu, neil on adekvaatne enesehinnang, nad on targad, enesekindlad ja teavad alati õigeid vastuseid… Kas õiged vastused on üldse olemas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles