AK ⟩ Kes jääb kloseti-lahingus kaotajaks?

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Richard Coles on preestrist krimikirjanik ning endine popstaar.
Richard Coles on preestrist krimikirjanik ning endine popstaar. Foto: Erakogu

Agusihvkalikult lähenedes, et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama sellest, et Inglismaa kiriku (Church of England) preestri Richard Colesi (snd 1962) debüüt krimikirjanikuna tundus lihtsalt nii intrigeeriv, et tõstsin krimiromaani «Mõrv enne õhtupalvust» lugemisjärjes mitme raamatu jagu ettepoole ning olin valmis tuttavaks saama uue nuhkiva kirikuisaga.

Kas temas on sarnaseid jooni G. K. Chestertoni loodud uudishimuliku ja heatahtliku isa Browniga, kes tegutses krimiromaanide lehekülgedel krimikirjanduse kuldajastul? On ta sama pilkupüüdva välimusega nagu James Runcie krimkades tegutsev sarmikas Grantchesteri kanoonik Sidney Chambers, kelle huvi mõrvade lahendamise vastu sai alguse veidi enam kui neli kuud pärast Elizabeth II kroonimist kuningannaks?

Ja pealegi on vana tõde, et miski ei sobi nädalavahetuse hommikukohvi kõrvale lugemiseks paremini kui hea briti muhekrimi, kus on veidi koomilised tegelased, mõnusa alltekstiga huumor, võimalus detektiiviga kaasa jalutades vihjeid otsida ning seejärel juba pusle kokku panna.

Romaani keskmes on Champtoni härrastemaja ja selle läheduses asuv St Mary kirik, kus juba kaheksa aastat hoolitseb koguduse hingede eest kanoonik Daniel Clement. Danieli enda hinge eest hoolitsevad tema lesestunud ema ja kaks taksi, väikest vaheldust nende igapäevaellu toob Danieli näitlejast vend, keda on ees ootamas vikaari roll telesarjas.

Romaani tegevusaja kindlaks tegemine on antud väikeseks mänguliseks lisaülesandeks detektiiv-lugejale: esimesed mobiiltelefonid on juba olemas ja samal aastal võitis Céline Dion Eurovisiooni. Krimilugu saab alguse hetkest, kui Daniel teeb ettepaneku ehitada kirikusse klosett ning põhjustab sellega tormi värvikate koguduseliikmete teetassides. Peagi on üks neist mõrvatud ja teinegi laip ei lase end kaua oodata ning enne loo lõppu väheneb koguduse koosseis veelgi.

Tulles tagasi agusihvkaliku ülestunnistuse juurde, siis krimilooga on romaanis «Mõrv enne õhtupalvust» kõik kõige paremas korras, see vastab suures plaanis nendele ootustele, mida keskmine kaasaegse krimikirjanduse lugeja debüütautori muhekrimkalt võib loota.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles