Paide Teatristuudio noored loevad ette prantsuse näidendit

Kultuuritoimetus
Copy
2021. aasta NAKS festival.
2021. aasta NAKS festival. Foto: Luisa Greta Vilo

Täna, 2. novembril algab Paide linnas rahvusvaheline noore vaataja teatri festival NAKS. Nelja päeva jooksul jõuavad festivalil publikuni kõige uuemad ja mitmekülgsemad etendused lastele ja noortele nii Eestist kui ka välismaalt. 3. novembril loevad Paide Teatristuudio noored ette prantsuse noortenäidendit «Süsina».

Näidendi keskmes on kaks tüdrukut. 10-aastane Hiver tahab mustaga üle võõbata kõik, mis on maailmas inetut, ja kannab endaga kõikjal kaasas koopiaid suurte maalimeistrite teostest, et oleks midagi ilusat vaadata. Tema parim sõbranna kannab nime June. Tüdrukud kohtuvad suvevaheajal ookeani ääres.

See suvi on aga teistsugune, sest nende mängudesse sekkuvad kaks poissi merelt saabunud Mayo ja kohalik külapoiss Le Petit. Suure veetõusu eelses olustikus vahelduvad lainetena pinevus, värvid ja rõõm, tülid ja uued sõprused. Näidend käsitleb poliitilisi küsimusi, nagu immigratsioon, keskkond, solidaarsus ja rassism, samuti varateismeea põletavaid teemasid, nagu armastus, vaprus, kadedus, tõrjutus ja vastuhakk.

Näidendi tõlkis eesti keelde Maria Esko, lavastajaks on Mariliis Peterson.

Rahvusvaheline noore vaataja teatri festival NAKS.
Rahvusvaheline noore vaataja teatri festival NAKS. Foto: NAKS

Prantsuse noortenäidendi "Süsina" / "Noircisse" (Claudine Galea) avalik lugemine koostöös Prantsuse Instituudiga Eestis ja Paide Teatristuudioga (juhendaja Mariliis Peterson). Näidendi tõlkis eesti keelde Maria Esko.

Claudine Galea näidend "Süsina" / "Noircisse" on avaldatud originaalis prantsuse keeles kirjastuses Espaces 34 ja selle õigusi esindab teatriagentuur L'ARCHE.

La pièce Noircisse de Claudine Galea est publiée dans sa version originale française aux éditions Espaces 34 et représentée par L’ARCHE, agence théâtrale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles