Kas tunned ära? PÖFFi elutööauhinna saab sadades filmides säranud kultusnäitleja

Kultuuritoimetus
Copy
Udo Kier on korduvalt mänginud Adolf Hitlerit. Kaader filmist «Iron Sky: The Coming Race».
Udo Kier on korduvalt mänginud Adolf Hitlerit. Kaader filmist «Iron Sky: The Coming Race». Foto: Capital Pictures/Scanpix

Pimedate Ööde filmifestivali esimese elutööauhinna laureaat on saksa näitleja Udo Kier. Äsja 78. sünnipäeva tähistanud karakternäitleja pälvib tunnustuse oma säravate filmirollide eest, mida on kokku ligemale 300 ja mille ampluaa on muljetavaldavalt lai – krahv Draculast ja Adolf Hitlerist Rooma paavstini.

«Ta on nii hea näitleja, et oskab ka rämpsust kunsti teha,» ütles PÖFFi juht Tiina Lokk tänasel festivali pressikonverentsil.

Udo Kieri on oma filmidesse kutsunud Rainer Werner Fassbinder, Lars von Trier, Dario Argento, Werner Herzog, Gus Van Sant, Guy Maddin, Wim Wenders, Walerian Borowczyk, Paul Morrissey ja paljud teised – tema nime võib leida nii madalaeelarveliste õudusfilmide, Euroopa väärtfilmide kui ka Hollywoodi blockbusterite tiitritest.

Näitleja ise on pidanud oma rohkem kui 50 aastat kestnud karjääri olulisemateks filmideks Paul Morrissey «Frankensteini liha» ja «Dracula verd», Lars von Trieri «Medeiat» ja Werner Herzogi kriminaaldraamat «Mu poeg, mu poeg, mis sa oled teinud». Päris viimasest ajast on selleks Todd Stephensi «Luigelaul».

Elutööauhinda vastu võtma USAs elav Kier ei tule – ta on hõivatud järjekordse filmi võtetega –, kuid on saatnud PÖFFile südamliku videotervituse, mida saab näha festivali avatseremoonial.

Samuti saab näitlejat näha kahes PÖFFi kavva kuuluvas filmis: Leon Prudovsky draamakomöödias «Minu naaber Adolf» ja Lars von Trieri sarjas «Kuningriik: Exodus».

PÖFF annab tänavu välja kolm elutööauhinda, millest ühe saab traditsiooniliselt Eesti filmitegija. Eelmisel aastal pälvisid PÖFFi elutööauhinna Carlos Saura ja Elle Kull. Pimedate Ööde filmifestival leiab aset 11.–27. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles