Paula ja õunapuu tema vanaema aias

Pille-Riin Purje
, teatrivaatleja
Copy
«Võrsed» Vanemuise teatris: lavastuse kujundisüsteemi lisandub Paula (Ragne Pekarev) kostüüm, demonstratiivselt vastandub heledusele mustapitsiline pluus, tumedana läbikumav, paljastav.

 
«Võrsed» Vanemuise teatris: lavastuse kujundisüsteemi lisandub Paula (Ragne Pekarev) kostüüm, demonstratiivselt vastandub heledusele mustapitsiline pluus, tumedana läbikumav, paljastav.  Foto: Maris Savik

Katariina Libe «Võrsed» võitis I preemia Eesti Teatri Agentuuri 2021. aasta näidendivõistlusel ja on selle võistluse saagist esimesena laval. «Võrsete» esietendusele eelnes uue näidendiraamatu esitlus Tartus: viis võidunäidendit jõudsid kaante vahele, seda ei juhtu iga päev! Lavastaja Tiit Palu, kes oli ka žürii liige, on eelintervjuus toonitanud emakeelse dramaturgia olulisust ja asendamatust.

«Võrsete» võidutrumbiks kujunes kaasaegne probleemipüstitus. Hõlmab ju peategelase Paula, neljakümnenda eluaasta lävel karjäärinaise lugu nii LGBT kui kunstliku viljastamise tundlikku temaatikat. Läbivaks pingeliiniks kasvab võõrdumine looduslikust ja loomulikust elust. Teeb tähelepanelikuks, kui palju räägivad näidendi tegelased rahast. Paula tülid tema endise elukaaslase Eliisiga jõuavad pidevalt rahani; raha on domineeriv teema nii lapsesaamise kui lapse kasvatamise puhul. See võtab esialgu kurvalt muigama, kuni viib mõtted elu põhiväärtuste absurdsele nihestumisele.

Imelised õhulised loorid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles