Kliimasõdalased peavad supilahingut kunsti vastu (17)

Kaarin Kivirähk
, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse kommunikatsioonijuht
Copy
Pärast Vincent Van Goghi «Päevalillede» pihta tomatisupipurkide tühjendamist kleepisid aktivistid end seina külge.

 
Pärast Vincent Van Goghi «Päevalillede» pihta tomatisupipurkide tühjendamist kleepisid aktivistid end seina külge.  Foto: Just Stop Oil/SIPA

Mõned nädalad tagasi viskasid kaks grupeeringusse Just Stop Oil kuuluvat kliimaaktivisti Londonis National Gallerys kaitsva klaasi taga asuvale Vincent van Goghi teosele «Päevalilled» tomatisuppi ning kleepisid ennast kättpidi muuseumi seina külge. Just Stop Oili grupp nõuab, et Suurbritannia valitsus ei rajaks enam riiki uusi nafta- ja gaasikaevandusi, ning teosele supi viskamine oli nende viis oma nõudmistele tähelepanu tõmmata.

Väga kiirelt internetis levinud uudis tekitas paljudes esialgu pahameelt: miks visatakse suppi nii armastatud teose pihta? Mis on kliimakriisil tegemist ammu surnud ja ühe maailma kuulsaima kunstni­ku Vincent van Goghiga, kes ise, kui mõtlema hakata, elas tänapäeva mõistes kasinat ja ökoloogilist elu? Miks üldse kasutatakse selleks toitu?

Protestijad küsisid vastu: «Kas teid huvitab rohkem maali kaitsmine või meie planeedi ja inimeste kaitsmine?» Anna Holland, üks aktsioonis osalenud aktivistidest, tõi intervjuus ajakirjale Frieze välja, et Vincent van Goghi vastu polnud neil mitte kõige vähimatki, pigem tunnevad nad tema vastu sümpaatiat: «Van Gogh oli väga vaene kunstnik. Ta elas ja suri vaesuses. Kui ta elaks tänapäeval, selle valitsuse ajal, siis oleks ta üks neist inimestest, kes sel talvel peaksid valima, kas osta toitu või kütta oma kodu.»

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles