Maa murdub kaheks: Eestisse saabub mürtsuma Briti metali-legend

Kultuuritoimetus
Copy
Paradise Lost.
Paradise Lost. Foto: Wikimedia Commons

10. novembril esineb Helitehases Briti gooti-metal'i ikoon Paradise Lost. Lavale astub veel ka Prantsusmaa post-metal'i tõusutäht Hangman’s Chair.

1988. aastal Halifaxis alguse saanud Paradise Losti kohta ei osatud arvata, et nad jõuavad kanda kinnitada kui metal-muusika üks olulisemaid kooslusi. Nick Holmesi juhitud bänd ei võtnud pausi peale seda, kui anti algus tervele uuele alažanrile nimega death-doom oma albumiga «Gothic», ega ka siis kui metali peavool sai vallutatud albumiga «Draconian Times».

Alt-rock mõjutustega «One Second» ning meloodilisem «Tragic Idol» näitasid aga, et bänd ei ole huvitatud ühe koha peal seismisest. See eetos iseloomustab nende tegevust läbi kümnendite — väsimatu, piire ja žanre eirav ning mis kõige olulisem — endale seatud ootuste ignoreerimine. Nüüdseks on Paradise Lost tegutsenud pea 35 järjestikust aastat, selle aja jooksul on antud välja 16 julgeloomulist albumit, mis on müünud ülemaailmselt rohkem kui kaks miljonit koopiat.

Paradise Losti soojendav Hangman’s Chair on 2005. aastal Pariisis kokku pandud bänd, keda võib täna enesekindlalt nimetada üheks omapärasemaks rock-doom koosluseks maailmas, kelle aastate jooksul paika timmitud helikeel istub mugavalt Type O Negative, Life Of Agony ja Sisters of Mercy ristteel.

Iga albumiga ammutavad nad inspiratsiooni enda eludest, millest lauldakse kompromissitu aususega. Olgu selleks bändiliikme surm, üledoos narkootikumidest või kurnav elu Pariisi suburbias, inimemotsioonid tõlgendatakse lugudeks, mis kompavad pimeduse ja ilu piiridel, või teisisõnu — kaunidus melanhoolias.

Kontsert toimub Helitehases 10. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles