Suri ehtekunstnik Lia Tüür

BNS
Copy
Lia Tüür.
Lia Tüür. Foto: Erakogu

Esmaspäeval suri Eesti Kunstnike Liidu liige, ehtekunstnik Lia Tüür.

Lia Tüür sündis 1944. aastal Muhus Tamse külas Sarapuu talus kalur Voldemar Tüüri ja musikaalse Olga Tüüri perekonda. Alghariduse omandas ta Muhus Tamse algkoolis ja Piiri koolis, 13-aastasena suundus õppima mandrile, kus õppis Viljandi II keskkoolis ja Vaeküla internaatkoolis.

Aastatel 1964–1969 õppis Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis metallehistöö erialal. Peale ülikooli lõpetamist töötas Lia Tüür 1971–1984 kombinaadis ARS autoritiraaži kunstnikuna, 1990–1993 Tallinna Kunstiülikooli metallikunsti kateedris õppejõuna ning aastatel 1999–2004 A-Galerii juhatajana, periooditi tegutses ta ka vabakutselise kunstnikuna.

1978. aastal toimus Lia Tüüri isikunäitus Tallinna Kunstihoone salongis koos keraamik Ene-Mai Luuriga, 1998. aastal grupinäitus Galeriis Sammas koos õpilaste Viktorija Lillemetsa ja Adolfas Šaulisega. Ta osales aastatel 1976–1989 vabariiklikel tarbekunstinäitustel ja Eesti Metallikunstnike Liidu aastanäitustel ning rahvusvahelistel näitustel Jablonecis, Moskvas ja Porvoos.

Tema töid leidub ETDMi ja Moskva Tretjakovi galerii kollektsioonis ning erakogudes. Lia Tüüri ehted on täpsed ja tundlikud, ta pidas samas tähtsaks ehte kvaliteeti ja vastupidavust. 1980. aastatel uuris ta põhjalikumalt vasegravüüri tehnikat ning kasutas seda tehnikat oma ehete loomisel. Ta oli üks A-Galerii asutajaliikmetest (1993), aidates sellega kaasa Eesti ehtekunsti järjepidevuse säilitamisele keerulistel 1990. aastatel.

Inimesena oli Lia Tüür helge ja sõbralik, talle oli väga oluline tema perekond ning head suhted kolleegidega. Ta oli ka vaimsuse otsija.

Lia Tüüri ärasaatmine toimub 15. novembril kell 13 Tallinna Issanda Muutmise Peakirikust Suur-Kloostri 14 ning muldasängitamine Tallinna Metsakalmistul kell 14.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles