KULTUURIMINISTER VASTAB LOOMELIITUDELE ⟩ Vaenu õhutavad punamonumendid tuleb avalikust ruumist eemaldada (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Kultuuriminister Piret Hartman teatriplakati ees
Kultuuriminister Piret Hartman teatriplakati ees Foto: Mark Raidpere

Kultuuriminister Piret Hartman vastas loomeliitude tänasele pöördumisele Eesti Vabariigi Valitsusele, mis palus demokraatlikumat ja põhjalikumat arutelu punamonumentide teisaldamise teemal avalikust ruumist. Loe, mida vastas Piret Hartman:

Valitsus saatis täna riigikogule arutamiseks justiitsministeeriumi algatatud eelnõu, mis reguleerib vaenu õhutavate ning okupatsioonirežiimi toetavate sümbolite eemaldamist. Kultuuriministeerium seisab Eesti kultuuripärandi eest. Kompromissi otsimine justiitsministriga võttis oma aja. Mul on hea meel, et jõudsime lahenduseni, mis kaasab mälestiste puhul kogu protsessis eelnevast selgemalt muinsuskaitseameti ekspertteadmise ning annab ametile selgema otsustusõiguse.

Tunnustan loomeliite, kes on selles küsimuses oma seisukoha esitanud. Olen loomeliitude esindajatega igati nõus, et olulise kultuurilise väärtusega objektide puhul on vajalik sisuline ja professionaalne analüüs. Valitsuse heaks kiidetud eelnõu näeb ette, et objektide hindamiseks, mis tekitavad vaidlusi või mille puhul soovitakse ka kolmandat arvamust, moodustatakse valitsuskomisjon. Komisjoni ülesanne on arvestada erinevaid aspekte ning esitada täiendav arvamus. Sinna peab kindlasti kuuluma muinsuskaitseameti esindaja, kuid võimalik on liikmeteks nimetada ka teisi eksperte. On oluline, et komisjoni antav hinnang oleks võimalikult mitmetahuline. Komisjoni seisukoht ei ole muinsuskaitseametile kohustuslik, kuid on täiendavaks sisendiks.

Valitsuse seisukoht on, et vaenu õhutavad punamonumendid tuleb avalikust ruumist eemaldada. See on ka minu seisukoht. Olen monumente puudutavas diskussioonis pidevalt rõhutanud – oluline on anda rohkem sõnaõigust ekspertidele, et vältida poliitiliselt laetud otsuste vastuvõtmist. Peame eristama sõda õhutavaid või romantiseerivaid monumente sümbolitest või hoonetest, mis on ekspertide hinnangul olulise ajaloolise või kultuurilise väärtusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles