KULTUURIS KUUM ⟩ Teatrid teadmatuses, kui palju nad uuel aastal riigilt raha saavad

Heili Sibrits
, Postimees Nädal peatoimetaja
Copy
Kultuuriministeeriumi teatrinõunik Laur Kaunissaare nõustub, et uue korra kehtestamise aeg, kus pole võimalik tuleva aasta tegevust planeerida, on teatrite jaoks väga keeruline.
Kultuuriministeeriumi teatrinõunik Laur Kaunissaare nõustub, et uue korra kehtestamise aeg, kus pole võimalik tuleva aasta tegevust planeerida, on teatrite jaoks väga keeruline. Foto: Sander Ilvest

Peeter Jalakas ei liialda, kui ütleb, et riik hoiab teda teadmatuses. Eesti ühe omapärasema ja tugevama erateatri looja ja kauaaegne juht ei tea, kas ja kui palju saab Von Krahli teater 2023. aastal kultuuriministeeriumilt tegevustoetust. Seda ei tea ka kultuuriminister ega teatrinõunik, tegelikult ei tea seda mitte keegi, sest uus rahastuskord hakkas kehtima 1. novembrist ning esimesed otsused tehakse detsembris. Kes ja kui palju raha saab, seda otsustavad aga ekspertidest koosnevad komisjonid. Peeter Jalakaga samas seisus on kõik teatrijuhid, nii riigi osalusega sihtasutuste kui erateatrite bossid.

Laur Kaunissaare, kultuuriministeeriumi teatrinõunik, möönab, et olukord on pingeline, aga ka huvitav. Kaunissaare rõhutab, et teatriinimesed ise soovisid uut korda, osalesid selle väljatöötamisel, ning kui uus etendusasutuste seadus juba oli vastu võetud, siis polnud mõtet jätkata vana süsteemiga ja seaduse rakendamist aasta võrra edasi lükata.

Laur Kaunissaare sõnul võimaldab uus süsteem selgemalt aru saada, kes ja mille alusel riigilt tegevustoetust saab. Lisaks lubab ta, et otsused saavad olema täpsemalt põhjendatud. Erateatritel on samuti pilt klaarim – uus seadus sõnastab eesmärgid ja määrus sõnastab kriteeriumid ja tingimused, mille alusel raha jagatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles