PÖFFi soovitus Imekaunis valguskiir pimeduseriigis

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Micheal Ward ja Olivia Colman teevad toredad rollis Sam Mendese magusvalusas filmis «Valguse impeerium»
Micheal Ward ja Olivia Colman teevad toredad rollis Sam Mendese magusvalusas filmis «Valguse impeerium» Foto: Filmikaader

Kui filmi režissöör on Sam Mendes, peaosas Olivia Colman ja operaator Roger Deakins, siin nendest komponentidest mulle isiklikult piisab, et kinnisilmi pilet osta ja kinni tormata. PÖFFi Screen Internationali kriitikute valikus linastuv «Valguse impeerium» on tundlik melodraama, mis poeb hästi naha vahele kõigile filmikunsti armastajatele ja on seega soojalt soovitatav.

Lisaks sobimatu paarikese nukravõitu armuloole on siin peategelaseks kino. Noh, eks neid filme, kus filmitegijad kinokunsti vastu oma armastust avaldavad, on ennegi tehtud, esimesena tuleb meelde Giuseppe Tornatore «Cinema Paradiso». «Valguse impeeriumi» tegevus toimub 1980ndate aastate algupoolel ühes Lõuna-Inglismaa kuurortlinnas Empire nimelises kinos. Sellises klassikalises art deco stiilis kinohoones, mis mujal maailmas kino hiilgeajal üsna levinud olid. Kui kinosaalis on punased sametkardinad, siis ee on ikka klass omaette!

Coleman kehastab keskealist Hilary-nimelist naist, kino vahetusülemat, kelle käes kõike valvav võtmekimp, kohustus esimese ja viimasena platsis olla, snäkse müüa ning kinodirektorile (Colin Firth) viimase kabinetis tellimise peale teatud seksuaalseid teenuseid osutada. Siis aga tuleb kinno uus töötaja, ihaldatud ülikooli asemel piletikontsude rebimisega leppima pidav mustanahaline nooruk Stephen (Michael Ward).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles