INTERVJUU ⟩ Kumus näeb Jaapani kunsti, mis on parem kui kino

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Sirje Helme Kumus teamLabi installatsiooni «Mustad lained. Immersiivne mass» keskel.
Sirje Helme Kumus teamLabi installatsiooni «Mustad lained. Immersiivne mass» keskel. Foto: Taavi Sepp

TeamLab on 2001. aastal asutatud Tokyo kunstikollektiiv ja nad on praegu tuntumaid digitaalse kunsti loojaid maailmas. Nende tehniliselt äärmiselt kõrgetasemelised projektid pole aga loodud lihtsalt tehnilise kõrgpilotaaži demonstreerimiseks, vaid peaküsimuseks on ikka inimene ja tema tajumaailm. Kuna Kumus avati nende näitus «teamLab. Hõljuvad õied igavikumeres», rääkisime sel teemal Eesti Kunstimuuseumi peadirektori Sirje Helmega.

Kes on teamLab ja miks nad on tähtsad?

Kollektiivil on valminud palju erinevaid töid, rohkem ja vähem keerulisi, ka on loodud ruume, mis on vaataja meeltele üsna keerulised või äärmiselt emotsionaalselt mõjuvad. Näiteks üht nende viimaseid vabaõhu suurprojekte saab nautida vaid öösel, kuna see põhineb valgusmängudel. Kumus esitatav on suhteliselt väike teos, sest suuremat me siia ei mahutanud.

Olulisimad elemendid on ruum, ka filosoofilises mõistes, mateeria ja inimene ning tema tajumeeled (nagu ikka kunstis). Digitaaltehnoloogia ning kujunduse esteetika kaudu hajutatakse näitustel piire ruumi kogemisel, luuakse simulatsioone, mis suunab inimest loobuma oma vaatajapositsioonist ja fikseeritud pilgust, nagu sajandeid see vahekord inimese ja kunstiteose vahel kujunenud on.

Piiride kaotamine keha ja ruumi vahel tundub väga tavaline mõte, sellest on kunstis räägitud nii kaua, et jutt ise on kaotamas tähendust. Kuid inimkonnal pole siiani neid piire siiski õnnestunud hajutada, allume oma materiaalsuses maailma seaduspärasustele.

TeamLab rõhutab oma teostes maailma toimimise ühtsust, igavest looduse ringkäiku, ühisosa looduse ja inimese vahel. Seda ühisust luuakse meie taju «meeleliste kanalite» kaudu, kasutades selleks uusi infovahendeid, mida digitehnoloogia meie käsutusse annab.

TeamLabi projektid on väga poeetilised, nad toimivad kui lepitus agressiivse inimesekesksuse ja looduse harmoonia ja ettemääratuse vahel. Nad loovad ruume, kuhu külastaja siseneb ja kus emotsioon tekib tänu kõigile meeltele, mitte ainult silmadele. Tehniliselt on tegu hiilgavate lahendustega, kus tänu tehnilistele simulatsioonidele võib ruumis kaduda või siseneda teistesse objektidesse (skulptuur, kalju jm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles