PÖFFIGIID ⟩ Kuulsused kuulsas ja kurvas Chelsea hotellis

Kultuuritoimetus
Copy
Filmiga «Kuningriik. Exodus» jätkab ja lõpetab Lars von Trier oma 1990. aastatel kultussarja seisusesse tõusnud teose. Linastub PÖFFil vaid korra!
Filmiga «Kuningriik. Exodus» jätkab ja lõpetab Lars von Trier oma 1990. aastatel kultussarja seisusesse tõusnud teose. Linastub PÖFFil vaid korra! Foto: Filmikaader

Valime iga päeva PÖFFi filmikotist kolm filmi, mida tasuks vaadata ja valime nii, et igale maitsele midagi huvitavat leiduks.

Lõvide vennaskond (Eesti)

Režissöörid Kaur Kokk ja Mikk Jürjens tegid dokumentaalfilmi kuusast Eesti jalgpallimeeskonnast «Lõvid». «Lõvid» tekkisid 1978. aastal Roman Ubakivi eestvedamisel, kes tahtis hakata treenima eesti poisse ajal, mil spordiüldsus ei pidanud maailma populaarseimat mängu eestlastele kohaseks.

Meeletud treeningmahud, edukad võistlussõidud Nõukogude Venemaal, tänapäeva mõistes absurdsed lood ja tööeetika maalivad värvika, südamliku ja inspireeriva loo noortest meestest, nende karismaatilisest treenerist ja kõigist teistest, kes sel teekonnal osalesid.

Nendest väikestest poistest said 80ndate lõpus meedia survel rahvuskangelased ja neis hakati vabaduse tuultes nägema Eesti jalgpallikoondist.

Nii olid «Lõvid» enese teadmata justkui vabaduse saadikud, aga veelgi enam Eesti taasiseseisvunud jalgpalli alustalad. Film linastub PÖFFil veel täna ja homme.

Unistavad seinad. Chelsea hotell (Belgia)

Selle hotelli toas nr 211 kirjutas Bob Dylan oma laule. Toas nr 205 langes Dylan Thomas koomasse. Toas nr 100 pussitas Sid Vicious oma tüdruksõpra. Siin on elanud ja töötanud Andy Warhol, Arthur Miller, Patti Smith, Leonard Cohen, Robert Mapplethorpe…

See kurbilus film on pühendatud kõigile neile, kes on leidnud ja leiavad jätkuvalt inspiratsiooni legendaarse Chelsea hotelli boheemlaslikust atmosfäärist – nende unedele ja unistustele. Kas siin on veel kohta endisaegsele boheemlusele, mida esindavad selle maja viimased üürnikud – üks värvikam kui teine –, kui lõpeb terve igaviku kestnud remont ja Chelseast saab luksuslik kõrgklassi hotell?

Eleegiline ood kaduvale ajastule, selle suurtele ja väikestele vaimudele. Film linastub PÖFFil täna ja 25. novembril.

Kuningriik. Exodus (Taani)

Esimesel PÖFFil 1997. aastal näidati Lars von Trieri «Kuningriigi» kahte eelmist osa, mis nüüd on saanud väärika jätku.

Filmiga «Kuningriik. Exodus» jätkab ja lõpetab Lars von Trier oma 1990. aastatel kultussarja seisusesse tõusnud teose: kummitusloo Kopenhaagenis kunagiste linaleoaukude kohale ehitatud haiglast, kus kurjus ajab juuri ja arstiteadus heitleb igapäevaselt iseendaga, kus rootslased kiruvad taanlasi ning kus müstiline ja seletamatu seguneb õuduse ja huumoriga. Kolmas ja viimane hooaeg visandati juba 1990. aastatel, kuid teoks sai see alles nüüd.

Somnambuuli Kareni kutsub Kuningriiki salapärane hääl, mis ilmub talle abi anudes õudusunenäos. Haiglas satub Karen kokku nii Kuningriigi vanade sõprade kui ka uute töötajatega. Kurjade vaimude lõplikuks väljaajamiseks ühendab Karen jõud haigla uksehoidja Bulderi ja südamekirurgi Judithiga, kuid saatanlikud jõud ei alistu võitluseta.

Rootslasest peaarst, dr Helmer juunior, pole Kuningriigis ametis olnud kuigi kaua. Arstikutsumus pole kaugeltki tema prioriteet ja oma eesmärke, muu hulgas välja uurida, mis juhtus tegelikult tema isa Stig Helmeriga, hoiab ta kiivalt enda teada.

Haigla direktor Bob kannatab määratu alaväärsuskompleksi käes, tema aeg kulub arvutis Solitaire’i ladumisele ja haigla rahaasjade optimeerimisele. Samal ajal annab vanemkonsultant doktor Pontoppidan endast parima, et vältida kõiki, nii patsiente kui ka kolleege, nende keeruliste küsimuste ja arvukate nõudmistega. Kohtume ka Rigmoriga, kes on nüüd Kuningriigi patsient, doktor Krogshøjga, kes kõnnib ikka ringi kurjakuulutavas transilaadses seisundis, erilise rühma anonüümsete rootslastega ja viha kontrollimisega kimpus kirurgi doktor Naveriga. Jääb mulje, nagu oleks kõik nii nagu alati, ja ometi pole miski samamoodi. Ole valmis nii heaks kui ka halvaks.

Linastub PÖFFil ainult täna!!!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles