Lilian Mosolainen avab eksistentsialistliku maalinäituse

Kultuuritoimetus
Copy
Lilian Mosolainen- Surematu tantsib Frida Kahloga
Lilian Mosolainen- Surematu tantsib Frida Kahloga Foto: Repro

Reedel, 18. novembril 2022 kell 17.00 avab Lilian Mosolainen Draakoni galeriis isiknäituse «Memento Vivere». Näitus jääb avatuks 10. detsembrini 2022.

Lilian Mosolainen: «Minu näitus kannab pealkirja «Memento vivere» ehk «Ära unusta elada». Antud ladinakeelne sentents käib tihti käsikäes sententsiga «Memento mori» ehk «Ära unusta surma», mis on ka minu viimase äsjavalminud maali pealkirjaks.

Teos adub inimelu looduse ringkäigu osana ja tunnetab sellena ka surma ning on kantud Ukraina sõja meeleoludest, millele viitavad ristid maalil. Maalitehniliselt on minu viimase aja teosed tugeva joonistusliku algega ja sügavalt eksistentsiaalse ning sümbolistliku alatooniga, nagu näiteks ka maal «Õnnistegija surm».

Näitusel on eksponeeritud teosed alates eelmise sajandi kaheksakümnendatest aastatest kuni aastani 2022. Kõige vanemal maalil «Eine roheluses» ning viimasel maalil «Memento mori» on teatav sarnasus just realistliku joonistusega. Kunstnikutee algetapist pärineb samuti ka teos «Laevahukk», mis on üllatuslikus abstraktses laadis, kuid teemakäsitluselt seostub minu viimaste maalide dramaatilise meeleoluga.

Esimeste ja viimaste maalide vahele jäävad teosed, mida võiks iseloomustada Jaan Elkeni sõnadega: «Mosolaineni vormiloome võttestik on aga nüüdismaali kontekstis siiani pretsedenditult unikaalne – kasutades mitmevärvilist, kohati lausa joonistuslikku pintslitööd, viitab ta kaasaegse figuraalse maalikunsti maalitehnilisele seotusele traditsioonidega. Voogavalt dünaamilised ülemaalingud võimaldavad kunstnikul luua võimsaid figuraalseid arhetüüpe üksikinimeste seotusest, jõudes suure üldistusjõuga lausa piibellike teemapüstitusteni.»

Näitusel on eksponeeritud 11 teost ja see on läbilõige minu viimase 36 loomeaasta teostest, ühtlasi on näitus ka jätkuks minu suurele retrospektiivnäitusele, mis toimus 2021. aastal Kadrioru galeriis.

Lilian Mosolainen (1961) on lõpetanud 1991. aastal Eesti Kunstiakadeemia maalikunsti eriala, töötanud õppejõuna nii Tallinna Ülikoolis, Tartu kõrgemas kunstikoolis kui ka Eesti Kunstiakadeemias ning annab praeguseni tunde Tallinna kunstikoolis. Mosolainen osaleb näitustel 1986. aastast, alates 1992. aastast kuulub Eesti Kunstnike Liitu.

Mosolainen tuli Eesti kunstiellu 1980. aastate lõpu uusekspressionismi lainega Rühm T algtuumikus, tuues eesti kunsti tagasi jõulise animismi ja androgüünse erootika, mille varasemad manifestatsioonid olid olulisel kohal Noor-Eesti liikumise aegadel.

Mirjam Peil: «Kui tema kaasvõitlejatele jäi ekspressionism vaid üheks etapiks, siis Lilian Mosolaineni on panustamine intensiivsele väljenduslikkusele ning emotsionaalsusele jäänud saatma läbi kogu senise loometee. Kunstniku maalide kahestunud struktuurile, teineteist täiendavale ning avavale, näiliselt sõltumatutele joonise ja värvi dialoogidele on tähelepanu juhtinud paljud kunstiloolased.»

Lilian Mosolainen tegeleb oma maaliloomingus jõuliselt laetud eksistentsiaalsete teemadega, inimelu adumisena looduse ringkäiguna ja surma tunnetamisena elu osana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles