PÖFFISOOVITUS Muinasjutt TikTokist ja Instagramist, koleda lõpuga

Jaanus Noormets
, filmiajakirjanik
Copy
Suunamudija glamuurne elu peidab ärevust ja depressiooni. Noorsoofilm «TikTok, Boom.» PÖFFi Just Filmi programmis.
Suunamudija glamuurne elu peidab ärevust ja depressiooni. Noorsoofilm «TikTok, Boom.» PÖFFi Just Filmi programmis. Foto: Filmikaader

PÖFFi üks tänuväärsemaid omadusi on ülevaate andmine maailmakino hetkeseisust. Samuti võimaldab tohutu filmimassiiv lühikese aja jooksul vaadata ja tänu sellele ka kõrvutada sarnase temaatikaga linalugusid. Nõnda on tänavusse noorteprogrammi valitud kaks dokfilmi, mis uurivad sotsiaalmeedia pahupoolt.

Neist kahest filmist on Sundance’i filmifestivalil maailma esilinastuse saanud «TikTok, Boom.» valinud loojutustamiseks mingil määral lihtsama tee. Filmitegijad on üles võtnud terve rea intervjuusid ning monteerinud need siis hoogsaks ja informatiivseks pildireaks, mis teeb ladusalt, puust ja punaselt selgeks, miks TikTok on ikka saatanast.

Autorid ei keskendu ühele probleemile, vaid peavad oluliseks lahata mitut olulist teemat korraga: pilbasteks võetakse algoritmide piiratus ja puudused, TikToki poolt võimendatud geopoliitiline vastasseis USA ja Hiina vahel, videosisu ebademokraatlik tsenseerimine, digikogukondade mullistumine, varjatud andmekogumine ning problemaatilised lüngad küberturvalisuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles