PÖFFISOOVITUS ⟩ Tel Avivi öös leidub tähelepanuväärseid asju ja inimesi

Eva Kübar
, Filmikriitik
Copy
Džässirütmis kulgev «Pardid. Linnalegend» on must komöödia, mis annab tõenäoliselt usutava pildi sellisest Tel Avivist, mida publik ei tea.
Džässirütmis kulgev «Pardid. Linnalegend» on must komöödia, mis annab tõenäoliselt usutava pildi sellisest Tel Avivist, mida publik ei tea. Foto: Filmikaader

Tempokas absurdihõnguline Iisraeli drakomöödia näitab Tel Avivi inimliku ja elulise nurga alt.

Filmis tegutseb viis karakterit, kelle elud, lapsepõlvetraumad, unistused ja ihad põimuvad läbi laiemaks ja mitmekihilisemaks looks kaasaegsest suurlinlikust elustiilist, kus inimesed on ühelt poolt koos, aga samas ka nii üksi.

Yossi (Roi Miller) unistused on lihtsad - ta tahaks abielluda oma kallima Chrisiga (Diana Abramov) ja elada temaga rahulikku pereelu, kuid paraku napib wakeboarditreeneril raha isegi pruudile uue pulmakleidi ostuks. Samal ajal viskab lapsena seksuaalselt ära kasutatud Chrisile, kes ei ole kogu abieluteemas ilmselgelt 100 protsenti kindel, aga silma ka tema boss, juuksuritöökoja omanik.

Chrisil aga on sõber Asaf (Erez Drigues), kellel omakorda üsnagi hullumeelsete ideedega fuckbuddy Anna (Rinat Matatov). Psühholoogilises plaanis ei teeks regulaarne terapeudi külastamine ilmselt neile kummalegi halba. Asaf käitub Anna suhtes üsna üleolevalt, kuid Anna on järjekindel ja lihtsalt keeldub Asafi oma haardest vabaks laskma.

Paari suurem lähenemine ning ühtlasi ka filmi kõige intrigeerivam osa algab siis, kui Asafi vanaisa hinge heidab ning noortel tekib plaan, kuidas sellest kurvast faktist majanduslikku kasu lõigata. Surnud vanaisast kujuneb filmi vältel välja teravmeelne kommentaar tänapäeva life couchide ja jooga-masterite-kesksele ühiskonnale. Keda me tegelikult usume ja millisele infole tuginedes?

Aga et mis pardid? Tegelikult needsamad kummipardid, millega Eestis korraldatakse vähihaigetele laste toetuseks mõeldud pardirallit, tehakse filmis suurem sümbol suurlinlikule inimestele, kohtumistele ja võimalustele avatud elu, hulpimisele, kuid elada saab kõigile võimalustele avatut ja väga huvitavat elu.

Filosoofilise pardi-seose toobki filmi sisse viies karakter, veider introvert Elias (Sarel Piterman), kellele on siirdatud uus süda ja kes kõige muu hulgas ka Annasse armub. Linnalegend konteineritäiest kummipartidest, kes nüüd kõik eri suundades hulbivad, on mikroskoopiline läbilõige Iisraeli ühiskonnast. Need viis karakterit on inimesed meie hulgast, kes elavad oma elusid nii hästi kui oskavad.

Film on värviline ja varjuderohke nagu öö Tel Avivis. Kiire montaaži ja liikuva kaameraga ning kahtlemata hoogne vaatamine põhjamaisesse novembriöösse. Lisaks silmapaistvalt head näitlejatööd.

«Pardid. Linnalegend» (Iisrael)

Režissöör Shahar Rozen, osades Roi Miller, Diana Abramov, Erez Drigues, Rinat Matatov, Sarel Pitrman

Film linastub PÖFFi põhivõsitlusprogrammis

Tartus Athena kinos 21.11 kell 20.30

Tallinnas kinos Artis 24.11 kell 21.45

Kestus 1 tund ja 44 minutit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles