Sel nädalal toimub Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss

Kultuuritoimetus
Copy
Vello Jürna.
Vello Jürna. Foto: valgamaalane.ee

Sel nädalal, 23.–27. novembrini leiab Tallinnas ja Väike-Maarjas aset Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss 2022. Noorte klassikaliste lauljate taseme tõstmiseks ellu kutsutud konkursist võtavad osa 18–35-aastased Eesti kodanikud ja Eestis alaliselt elavad ning õppivad välismaalased.

Lauljaid on tänavu Eestist, Serbiast ja Hiinast. I voorus alustab 15 lauljat: Nikola Gracanac (tenor), Kristjan Häggblom (bass), Kadi Jürgens (metsosopran), Tambet Kikas (bass), Merit Kraav (sopran), Kadri Kõrvek (sopran), Joonas Käsper (bariton), Brigitta Listra (metsosopran), Brett Pruunsild (bariton), Rael Rent (metsosopran), Eva Maria Shepel (metsosopran), Annabel Soode (sopran), Keiti Strömqvist (metsosopran), Triin-Eliis Süld (sopran), Yixuan Wang (tenor).

Konkursi esinemisjärjekord loositakse 23. novembril. I voor algab 24. novembril kell 15.00 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. II voor ja lõppkontsert toimuvad 26. novembril kell 12.00 ja 27. novembril kell 14.00 Vello Jürna kodukohas, Väike-Maarja Seltsimajas.

Konkursi kavas tuleb osalejatel esitada ooperiaariaid ja soololaule, kõik voorud toimuvad klaveri saatel ja on publikule avatud. Sündmuse otseülekanded on jälgitavad YouTube-live´na. Otseülekande lingid on leitavad kodulehelt muusikafestival.ee ja konkursi Facebooki lehelt www.facebook.com/VelloJyrnaKonkurss.

Lauljaid hindab kolmeliikmeline žürii: Lauri Vasar (žürii esimees) on rahvusvaheliselt tuntud bass-bariton; Gundula Hintz on Saksamaalt pärit metsosopran ja laulupedagoog; Monika-Evelin Liiv on tänavuse Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia pälvinud rahvusvaheliselt tuntud metsosopran. Lauljaid saadavad pianistid Auli Teppo (Rahvusooper Estonia), Ave Wagner (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Rahvusooper Estonia) ja Hans-Otto Ehrström (Soome Rahvusooper).

Žürii esimees Lauri Vasar: «Andsin nõusoleku Vello Jürna nimelise konkursi žüriis osaleda kuna tundsin Vellot ka isiklikult ja minu meelest on see konkurss üks väga ilus idee! Õppisime mõlemad Velloga mõnda aega koos Ivo Kuuse juures laulmist. Ootan põnevusega uute talentidega kohtumist!»

Konkursi auhinnafondi 3000€ on välja pannud Väike-Maarja Vallavalitsus ja kultuuritoetajad Lääne-Virumaalt. Preemiad jagunevad: I koht - 1500 eurot; II koht - 1000 eurot; III koht - 500 eurot. Eriauhinnad on välja pannud Promfest, Rahvusooper Estonia, Teater Vanemuine, Eesti Kontsert, Apollo Kino, MTÜ Opera Veto, Vello Jürna perekond, Monika-Evelin Liiv.

Konkursi korraldajate ettepanekul esitleb Rahvusvahelise Eduard Tubina Ühingu esimees Kerri Kotta 27. novembril finaalkontserdi järel Väike-Maarja Seltsimajas uut Eduard Tubina soololaulude kogumikku ning Vello Jürna perekond annab eriauhinna parimale Eduard Tubina laulu esitajale.

Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss võimaldab nii karjääri alustavatel noortel kui ka juba kogemusi omandanud lauljatel ennast proovile panna ja jälgida kolleegide arengut kontserdi olukorras. Erialaselt pädev žürii annab noortele lauljatele erapooletut ja väärtuslikku tagasisidet. Osalejad saavad oma esinemisest kvaliteetse video- ning fotomaterjali, mille abil saavad nad olla tööturul konkurentsivõimelised. Korraldajad on seadnud eesmärgiks julgustada konkursante osa võtma ka rahvusvahelistest konkurssidest.

Vokalistide konkursi üks korraldajaid, Aule Urb: „Olen konkursi-usku. Osalesin 2014. aastal Vello Jürna vokalistide konkursil ja saavutasin III koha. Samuti olen osalenud Mart Saare konkursil ja Klaudia Taevi konkursil. Välismaistele konkurssidele ma kahjuks vanusepiirangu tõttu ei jõudnud. Kui ise enam konkurssidel laulda ei saa, tuleb hakata neid korraldama. Konkurss on suurepärane võimalus lauljal ennast proovile panna ja silma jääda. 2020. aasta Vello Jürna konkursi iga vooru otse-ülekannet jälgis vähemalt 2000 vaatajat. Sellisest publikust võib iga noor laulja vaid unistada, aga meie konkursil on see võimalik.”

Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss leiab aset 23.-27. novembrini Väike-Maarja Muusikafestivali raames. Konkurssi korraldavad 2020. aastast Väike-Maarja Muusikaselts ja Opera Veto koostöös Vello Jürna perekonna ning Väike-Maarja Vallavalitsusega.

Tänavused toetajad on Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital ja Lääne-Virumaa ekspertgrupp, Leader-programm, Kultuuriministeeriumi regionaalsete kultuuritegevuste programm, Lääne-Virumaa omavalitsuste liit, Väike-Maarja vald ja eraannetajad.

Lisainfo:

Marju Metsman, Väike-Maarja Muusikaselts, tel 526 3831, vmuusikafestival@gmail.com Aule Urb, Opera Veto, tel 5563 9652, aule.urb@gmail.com

Ametlikud kanalid:

muusikafestival.ee

Otse-ülekanded youtube-i kanalil:

24.11 kl 15 - I voor - https://youtu.be/fxsvre87B5g

26.11 kl 12 - II voor - https://youtu.be/Z7g6ITx2JAc

27.11 kl 14 - finaal - https://youtu.be/33-4mfUqEmE

Täpsemalt Vello Jürnast lauljateest: https://muusikafestival.ee/vello-jurna/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles