Telliskivi Loomelinnaku Väligaleriis on avatud Kiwa näitus «Metanoia»

Kultuuritoimetus
Copy
Telliskivi Loomelinnaku Väligaleriis avatud on Kiwa näitus «Metanoia».
Telliskivi Loomelinnaku Väligaleriis avatud on Kiwa näitus «Metanoia». Foto: Sigrid Kaljund

Alates 21. novembrist on Telliskivi Loomelinnaku Väligaleriis avatud Kiwa näitus «Metanoia», mis jääb ööpäevaringselt avatuks kuni veebruarini 2023. Näituse kuraator on Bianka Soe.

Graafikasari «Metanoia» – kreeka keeles meelemuutus – koosneb ühe Eesti tuntuima avangardisti Raul Meele kirjutusmasinal loodud konkreetsete luuletuste ümbertöötlustel kunstnik Kiwa poolt.

Visuaalkunsti ja keele sümbioosis tekkinud konkreetne luule ehk keele konkreetsusest, materiaalsusest, esemelisusest huvitunud tekstivormi üks eesmärke on sõna visualiseerimine või portreteerimine. Konkreetses luules võivad kirjavahemärgid, sõnad ja tähed keele kontekstist väljuda ning vaatleja jaoks iseseisvuda, muutuda n-ö konkreetseks.

Raul Meele poolt 1960. aastatel käsitsi trükitud konkreetsed luuletused ehk kirjutusmasinajoonistused on olulised mitmest omavahel läbipõimunud aspektist: kultuuriajalugu, tehnoloogia, teksti ja kõne vahekord. Konkreetne luule oli 1960.–1970. aastatel seotud ka esilekerkinud vastukultuuri ja nonkonformistliku kunstiga Nõukogude Liidus.

Informatsiooni piiratud leviku kontekstis oli kirjutusmasin kättesaadav tehnoloogia, mis võimaldas omatootlikkust ja oli oluline vahend omakirjastuslikkuse ehk samizdati puhul. Visuaalselt seostus kirjutusmasina šrift ka võimu ja seadusandlusega, ametlike käskkirjade mustvalge ning tõlgendamist mitte salliva vormiga. Piiratud sõnavabadusega kaasnes nn ridade vahele kirjutamine, mis muutus sümboolseks kontekstis, kus keelelt võetakse ära tema esmane ehk kommunikatiivne funktsioon.

Meele teoste ümbertöötlemine Kiwa poolt on nii hommage kanoniseeritud autorile kui ka tema teostele uue, kummitusliku paralleelelu andmine.

«Kuna mind on alati inspireerinud muusika valdkonnast tulnud remiks-kultuur, mõtlesin tuua omaaegse psühhedeelia tulevikku ning teha töödest visuaalseid remikse nii nagu DJ loob olemasolevast muusikast oma versiooni. Kuid remiks ei tähenda siinkohal lihtsalt veidi uuendatud hommage'i strateegiat. Nagu DJ scratch'ib plaati, skrätsisin mina ühte Raul Meele graafilist lehte skaneerimise ajal ja sain tulemuseks täiesti uued, «kummitatud» teosed, kus Meele modernistlik käekiri oli küll äratuntav, aga millele on tänu tehnoloogiale lisandunud psühhedeelne nihe,» räägib näitusest kunstnik Kiwa.

KIWA (sünd. 1975) on mitmekülgne kunstnik, helilooja, kuraator ja literaat, metamodernist ja kirjastuse ;paranoia asutaja. Raul Meel (sünd. 1941) on üks eesti kunsti nimekamaid avangardiste, kohaliku konkreetse luule pioneer, graafik, maalikunstnik, skulptor, installatsiooni- ja tuleperformance’i-kunstnik, raamatute autor.

Näitus «Metanoia» on sarja «spiral of void» taasesitamine suurendatud formaadis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles