KULTUURIS KUUM Oxfordi vaimsus, eeterlik salapära ning pikk ja sügav kummardus Eesti kõige tuntumale kultuuriesindajale

Margus Haav
, reporter
Copy
Tõnu Kaljuste.
Tõnu Kaljuste. Foto: Anneli Ivaste

Oxford on linn, mille kohal hõljub ajaloo ja teadmiste hõng. Londonist 80‑kilomeetrise autosõidu ja keskmiselt paari ummiku kaugusel asuvas Oxfordis elasid ja tegutsesid omal ajal sellised suurvaimud nagu J. R. R. Tolkien ja Lewis Carroll. Oxfordis peeti nädalapäevad kestnud festival «Arvo Pärt… and a Littlemore», mis on vähemasti seni kõige suurem Pärdi loomingule pühendatud festival Suurbritannias.

Festivali jagus ülikoolilinna eri paikadesse, nii põneva arhitektuuriga kolledžihoonete kontserdisaalidesse, kirikutesse kui ka arthouse-kinno. Hinnatud interpreetide esituses sai kuulda mitme Pärdi teose Briti esiettekandeid. See oli väga ambitsioonikas projekt, mida plaaniti korraldada juba paari aasta eest helilooja 85. juubeliaastal, kuid siis nurjas plaanid pandeemia. Avalikkusest tagasi tõmbunud Arvo Pärt on muide aastast 2016 Oxfordi ülikooli audoktor.

Festivali publik oli seinast seina, alates väärikas eas uhkete ametirahadega väljapeetud daamidest ja suursugustest džentelmenidest ning lõpetades moodsalt lohakas stiilis riietes noorema generatsiooni esindajatega. Ja kontserdid olid välja müüdud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles