Filmitudengitel valmis kuus Eesti autorite novellidel põhinevat lühifilmi

Postimees
Copy

Sel nädalal jõuavad avalikkuse ette Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi (BFMi) kolmanda kursuse filmitudengite värskelt valminud filmid. Esilinastusel Solarise Apollos jõuab suurele ekraanile kuus Eesti autorite novellidel põhinevat adaptatsiooni lühifilmide kassetil «Põgenikud».

Režisöörid Elis Rumma, Franz Malmsten, Alexandra Pärn, Katariina Škurinski, Iris Peil ja Greta Liht valisid kohandamiseks teosed, mille autoriteks on Martin Algus, Lilli Luuk, Mehis Heinsaar, P. I. Filimonov ja Ave Taavet. Vähemalt üks filmi stseen peab õppekava reeglite järgi olema üles võetud BFMi filmipaviljoni ehitatud interjööris.

Novelli «Kolhoosi miss» ajastutruu filmipildi loomisest räägib produtsent Margareth Villers, et paviljoni interjööride loomisel laenati inimestelt kokku sisustuselemente ning abiks oli ka Kadrina nostalgiakeskus, kellelt saadi unikaalseid rekvisiite.

Villers leiab, et see oli väärt kogemus, mõistmaks pisiasjade olulisust filmi kui visuaalse terviku loomisel. Samuti sai selgeks filmipaviljoni tähtsus ajastufilmi jaoks, mille puhul on reaalseid ja autentseid võttekohti järjest keerulisem leida.

Filmide tootmist toetasid Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital. Kasseti valmimisele aitasid näitlejatena kaasa Jaan Rekkor, Jaanika Arum, Andres Puustusmaa, Jarmo Reha, Indrek Taalmaa ning noored talendid Tristan Cžar Aasmäe, Enid Leetjõe ja Säde Sibul.

BFMi filmikunsti kolmas kursus töötab juba järgmiste filmide kallal, milleks on kuus lühikomöödiat. Need võtted algavad 2023. aastal ning ning filmikassett linastub hiliskevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles