Marcel Johannes Kits debüteeris Berliini filharmoonia suures saalis

Kultuuritoimetus
Copy
Marcel Johannes Kits Berliini Filharmoonia suures saalis
Marcel Johannes Kits Berliini Filharmoonia suures saalis Foto: Merit Kopli

27. novembril toimus Berliini filharmoonia kuulsas suures saalis rohkem kui 2000 kuulajale kontsert, kus eesti tšellist Marcel Johannes Kits esitas koos Sinfonie Orchester Schönebergiga (dirigent Lam Tran Dinh) Šostakovitši 1. tšellokontserti.

Marcel Johannes Kits (1995) on üks oma põlvkonna väljapaistvamaid tšelliste. Tänavu kevadel pälvis see hetkel Berliinis elav ja õppiv tšellist kolmanda koha kõrgetasemelisel Queen Elisabethi konkursil Brüsselis.

Sügisel osales ta kontsertturneel Koreasse koos Eesti festivaliorkestri ja dirigent Paavo Järviga, esitades koos Triin Ruubel-Lillebergiga J. Brahmsi Topeltkontserti viiulile ja tšellole. Käesoleval aastal pälvis Kits Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia ning PLMF «Noore muusiku» preemia.

Tšellisti sõnul on Berliini filharmoonia suure saali näol tegemist kõige tšellosõbralikuma saaliga, kus ta seni mänginud on. See on ka üks tema unistuste täitumistest: «Raske uskuda, et ma nüüd tõesti saangi sel laval mängida, millest olen seni suutnud vaid unistada!» Mõeldes sellele, kes kõik selles saalis soleerinud on, tundis Kits aukartust ning seadis tema jaoks oma esitusele juba eos eriti kõrged ootused ja nõudmised.

Sinfonie Orchester Schöneberg on üks paremaid Berliinis tegutsevaid asjaarmastajate sümfooniaorkestreid. See 30 aastat tagasi loodud kollektiiv annab kaks korda aastas Berliini filharmoonia suures saalis kontserte ning enamasti seisab dirigendipuldis mõni Berliini filharmoonikute liikmetest. Kitse sõnul oli eriline rõõm mängida inimestega, kelle jaoks orkestrimäng pole pelgalt rutiin; viimsest kui ühest orkestrandist kiirgas välja suur tahe argielust välja tulla ning koos musitseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles