Eesti komöödiafilm jõudis laia maailma

Kultuuritoimetus
Copy
Rainer Sarneti mängufilm «Nähtamatu võitlus»
Rainer Sarneti mängufilm «Nähtamatu võitlus» Foto: Iris Kivisalu

Rainer Sarneti uus mängufilm «Nähtamatu võitlus» pääses kaastootmisturu Les Arcs Work in Progress programmi. 160 kandideerinud linateose hulgast valiti esitlemiseks välja vaid 14.

Les Arcsis esitletakse filme, mis on järeltootmises ja millel on eeldused jõuda olulisemate festivalide ning müügiesindajate huviorbiiti.

Filmi produtsendi Katrin Kissa sõnul läheb filmi lõpliku valmimiseni veel aega. «Eesti vaatajate ette loodame filmi tuua uue aasta sügisel. «Nähtamatu võitlus» on väga originaalne ja julge film, millel on potentsiaali jõuda laiema publiku huviorbiiti mitte ainult Eestis, vaid kindlasti ka rahvusvaheliselt. Les Arcsis esitleme katkendeid filmist ning siht on lükata juba enne filmi valmimist selle rahvusvahelisele elule hoog sisse.»

Rainer Sarneti film «Nähtamatu võitlus». 
Rainer Sarneti film «Nähtamatu võitlus». Foto: Gabriela Urm

«Nähtamatu võitlus» valmib Eesti-Kreeka-Läti-Soome ühistööna. See on kung-fu-komöödia, mille tegevus toimub 1970ndatel Nõukogude Liidus asuvas õigeusukloostris. Tegemist on Rainer Sarneti järgmise mängufilmiga pärast ohtrate auhindadega pärjatud «Novembrit» (2017).

Filmi peategelane on automehaanikust huligaan Rafael, kes tahab mungaks saada ja keda kõigi üllatuseks saadab võimsa palve jõud. Kui «Novembris» ühendas Sarnet kristliku mütoloogia paganlikuga, siis uues filmis astub Sarnet sammu edasi, pannes omavahel kokku kloostri ja kung-fu, huumori ja pühalikkuse, müstitsismi ja popkultuuri, Black Sabbathi ja õigeusumunkade pühalaulu.

Eesti Filmi Instituudi turundusjuhi Eda Koppeli sõnul on programmi Les Arcs Works in Progress valik alati väga huvitav, julge ja kunstiliselt kõrgel tasemel. «See on justkui kvaliteedimärk sinna valitud filmidele, sest aastad on näidanud, et paljud selle programmi projektid jõuavad hiljem suurte ja oluliste festivalide programmidesse.» Sarneti kui julge ja omanäolise autori jaoks on see väga hea stardiplatvorm, usub Koppel.

2,7 miljoni euro suuruse eelarvega film on üles võetud Eestis, Kreekas ja Lätis. Filmi peategelast kehastab Ursel Tilk. Teistes rollides astuvad üles Ester Kuntu, Kaarel Pogga, Indrek Sammul, Maria Avdjuško, Tiina Tauraite, Mari Abel, Rein Oja, Rain Simmul jt.

Filmi rahastasid Eesti, Kreeka, Läti ja Soome filmifondid ning erakapitali on filmi tootmisse usaldanud Usaldusfond Tallifornia Eestist ning Flag Jaapanist. Eestis on film rahastatud Eesti Filmi Instituudi, Eesti Kultuurkapitali ning Kultuuriministeeriumi toel. Film on saanud toetust Euroopa kaastootmisfondist Eurimages ning arendusele on oma toetuse suunanud Loov Euroopa MEDIA.

Meeskond ühendab endas kõrgelt hinnatud talente: stsenarist-režissöör Rainer Sarnet, kunstnikud Jaagup Roomet, Mārtiņš Straupe (Läti) ja Evelyna Darzenta (Kreeka), operaator Mart Taniel, kostüümikunstnikud Jaanus Vahtra ja Berta Vilispone (Läti), grimmikunstnik Anu Konze, monteerija Jussi Rautaniemi (Soome) ning helikujunduse teeb Janne Laine (Soome). Filmi rohked eriefektid luuakse Kreeka firmas Yafka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles