AK ⟩ Headuse ministeerium tõttab appi

Kairi Look
, kirjanik
Copy
Mark Jansseni illustratsioon lasteraamatule «Lahenduste ministeerium».
Mark Jansseni illustratsioon lasteraamatule «Lahenduste ministeerium». Foto: Repro

Kas te pole mõelnud, et igasuguste rahandus- ja pahandusministeeriumide kõrval kuluks meile hädasti ära asutus, mis levitaks headust? Lastekirjanduses on üks selline hiljuti välja mõeldud ja kannab nime lahenduste ministeerium. Mulle tundub, et poleks paha sellest õppust võtta.

Hollandi lastekirjaniku Sanne Rooseboomi (pildil) «Lahenduste ministeerium» on hoogne ja põnev lugu koolielust, sõprusest ja üksteise aitamisest. 9-aastast Ruubenit kiusab õel klassiõde ja poiss saadab abipalvega kirja lahenduste ministeeriumi, millest on talle rääkinud eakas naabritädi. Kiri satub kahe ettevõtliku tüdruku kätte, kes otsustavad Ruubenit aidata ja välja uurida, mis asutusega on tegu. Kauguses kumab ministeeriumi taastamise lootus, aga selleks tuleb sooritada tuleproov...

Lahenduste ministeerium pole mõistagi mingi harilik ministeerium, vaid ülemaailmne võrgustik, mis aitab hädasolijaid. Tegutseda tuleb saladuskatte all ja abisaa-

ja ei tohi ministeeriumist midagi kuulda. Vastupidi, peab jääma mulje, et ta on oma probleemi ise lahendanud. Ka hädatekitaja noomimine ja õppetundide andmine on rangelt keelatud.

Heategusid on seinast seina: lohutatakse kiusatut, haige poisi juurde saadetakse arst, aidatakse leida töökohti ja kodu, tuleb lahendada romantiline probleem nimega kolm õde ja üks mees. Ja veel: kuidas kaitsta mängukohta, mille asemele planeeritakse parklat? Väga tänapäevane värk!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles