Kuidas Eesti tipporkester Euroopat vallutamas käis

Copy
Dirigent Olari Elts ja solist Daniel Lozakovich arutavad proovis, kuidas õhk paremini viiulisse sisse saada.
Dirigent Olari Elts ja solist Daniel Lozakovich arutavad proovis, kuidas õhk paremini viiulisse sisse saada. Foto: Zura Tato Gvantseladze

Ei teagi, mida teadlased ise arvavad, aga eemalt vaadates näib igatahes küll, et maailma mõtestatakse aina enam suuremate koostoimeliste süsteemide kaudu. Superorganismi ja holobiondi mõisted ei üllata enam kedagi, ökosüsteem on saanud enesestmõistetavaks asjaks, kui jutt käib loodusest, aga miks mitte muudestki stiihilise Elu mingil määral struktureeritud ilmingutest.

ERSO Nürnbergi Meistersingerhalles (1. novembril), Pariisi La Seine Musicale’is (2. novembril) ja Müncheni Isarphilharmonies (4. novembril)

Inimeseuuringutes on levinud kollektiivse intelligentsuse nimeline nähtus ja kahtlemata on inimtegevuses ka valdkondi, kus inimrühmad tegutsevad superorganismi sarnaselt. Esimesena kargab pähe hea väljaõppega ja kaua ühte harjutanud sõjaväeüksuse näide – enamik selle liikmeid ei pea mõtlemagi, et tegutseda kiiresti ja tõhusalt, nõnda et rühm kui tervik moodustab midagi palju enamat kui selle üksikliikmete summa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles