Vaba Lava kuraatoriprogramm avatud

Kultuuritoimetus
Copy
Vaba Lava järgmise kahe hooaja kuraator Jakub Skrzywanek
Vaba Lava järgmise kahe hooaja kuraator Jakub Skrzywanek Foto: Vaba lava

Vaba Lava kuulutas avatuks hooaja 2023/2025 kuraatorprogrammi open call’i Eesti teatritegijatele.

Täna jõudis Eestisse Vaba Lava järgmise kahe hooaja kuraator Jakub Skrzywanek Poolast, kes andis Vaba Lava teatrikeskuses ka pressikonverentsi ning kuulutas välja open call konkursi tulevase kuraatorprogrammi Eesti teatritegijate jaoks.

Kuraatorprogrammi tunnuslauseks ja kandvaks ideeks on «I have a dream». Jakub Skrzywanek kommenteeris: «Ärgem jäägem meeleheite orgu. Mu sõbrad, praeguste ja tulevaste raskuste kiuste ütlen ma teile täna — mul on ikka veel üks unistus,» ütles Martin Luther King tuhandete represseeritud ameeriklaste ees. Ja kuigi me ei tea, kui palju ta tol hetkel oma unistuse täitumisse uskus, muutis see vaid hetk hiljem meie maailma. Kui ta kõneleks täna, siis millest ta unistaks? Mida ütleks ta, teades, et me ei ole mineviku vigadest õppinud ja et oleviku katsumused murravad taas kord tahtejõu? Kuidas veenaks ta praegu teisi uskuma seda lihtsat, kuid fundamentaalset tõde, et kõik inimesed on loodud võrdsetena? Ehk peame tõesti taas kõige kiuste unistama sellest, mis veel hiljuti näis meile ilmne, kuid tundub nüüd võimatu. Võibolla on just unistused — vabad, piirideta ja julged – parim vastumürk sõja-, kriisi- ja ebakindluse ajal pead tõstnud populistlike narratiivide ja odavat kuulsust kogunud sõjapealike mõjule, mis seab näilist turvatunnet lubades ohtu meie vabaduse ja lootuse, et ühiskond saab olla võrdne, salliv ja toetav.»

Vaba Lava teatrikeskus ootab loominguliste projektide ideid iseseisvatelt teatritegijatelt, etenduskunstnikelt või vabatruppidelt. Ootame kandideerima projektidega, mis oleksid draama-, visuaal-, tantsu- või objektiteatri valdkonnast. Vaba Lava suunab pilgu Kesk-Euroopa poole, kaasates teatraale Poolast, Tšehhist, Ungarist, Ukrainast.

Kuraatorprogrammi valitud ideedest saavad Vaba Lava oma- või kaasproduktsioonid, mis esietenduvad ajavahemikul september 2023 kuni juuli 2025. Parimaid uuslavastusi on plaanis näidata teatrihuvilistele nii teistes linnades üle Eestis kui ka välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles