MIKS LOOMEINIMESED VAESED ON? ⟩ Luulega Eestis ära ei ela, kaugeltki mitte (1)

, kunstnik ja kunstist kirjutaja
Copy
Kadri Mälk, Risti 9 (2021) 
Kadri Mälk, Risti 9 (2021) Foto: Tiit Rammul

«Miks loomeinimesed vaesed on?» on suvel ellu kutsutud vestlussari, kus kunstniku- ja kirjanikupalgalised räägivad tööst ja rahast.

Tegin suvekuudel viis intervjuud, kus palgakunstnike ja -kirjanikega sai räägitud tööst ja rahast. Need on eriala majandusliku külje ja toimetulekuga seotud teemad, mida varjab valdkonna glamuriseeritud fassaad. Teemad on aga valdkonna jaoks karjuvalt aktuaalsed, sest kuristik Eesti keskmise ja loomeinimeste elatustaseme vahel on praeguseks lubamatult suur. Küsimusi koostades toetusin Hans Abbingi raamatule «Why Are Artists Poor?: The Exceptional Economy of the Arts» (2002), mis, nagu pealkirigi ütleb, püüab kirjeldada kultuuris levinud erandliku loomuga majandusloogikaid ja vastavat üldist suhtumist.

Sarjas osalenute vastuste ja raamatus välja toodud seisukohtade vahel märkimisväärseid erisusi ei olnud. Kultuuritööd tehakse ikka peamiselt isikliku ja ühiskondliku arengu eesmärgil ning seetõttu nõustutakse taluma ebaõiglast töötasu isegi siis, kui suur osa kultuurirahast koondub väikese valdkondliku inimgrupi kätte. Vaesus on kultuurisüsteemi sisse kirjutatud ja seda leevendavad meetmed pole tõhusad või on pikas perspektiivis seal töötavatele inimestele lausa kahjulikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles