ARVUSTUS ⟩ Naise roll on vastata meeste arusaamadele ja ootustele?!

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
Nõukogude Eesti naine FOTO: Vahur Lohmus
Nõukogude Eesti naine FOTO: Vahur Lohmus Foto: Vahur Lohmus

Nõukogude Eesti supernaine, võimekas kommunistliku Hiina naissangar ja kodanikuõiguslasest iseseisev Taani naine – mis neid omavahel ühendab? Nende roll ühiskonnas või hoopis peen ja keerukas võitlus enese kehtestamiseks?

Just seda, kuidas mitmesuguseid raame eelmise sajandi jooksul loodud ning kehtestatud on, Maarjamäe lossis ajaloomuuseumis avatud plakatinäitus «Plakatinaised. Eesti, Taani ja Hiina ideoloogiline plakat» kaardistabki: millised on olnud arusaamad naiste rollist läbi 20. sajandi ja ootused neile kolmes ühiskonnas – Nõukogude Eestis, kommunistlikus Hiinas ja demokraatlikus Taanis.

Naiste rolli ja kuvandit nii praeguses Eestis kui ka lähiajaloos on aidanud mõtestada mitu märkimisväärset tänavu valminud käsitlust. Kevadel ilmus Piret Karro sulest Vikerkaare aprillinumbri tervet esseeosa kattev artikkel siinse naisõigusluse ajaloost. Sügiseks jõudis kinodesse dokumentaalfilm «Ma­china Faust» heliloojast-saksofonistist Maria Faustist. Esimene näitab minevikus, teine tänases päevas naisi, kes ei taha mahtuda laialt levinud ja vaikimisi normiks seatud leebetesse, tagasihoidlikesse ja alandlikesse raamidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles