Spioonifännide lemmik: Tambet Tuisu põnevussarja vaadatakse kõikjal üle maailma

Kultuuritoimetus
Copy
Tambet Tuisu Alfred Vint seriaalis «Reetur».
Tambet Tuisu Alfred Vint seriaalis «Reetur». Foto: Sarjakaader

Elisa eesti- ja soomekeelsetest originaalsarjadest on saanud rahvusvaheline eksporttoode. Sarja «Kõik patud» on müüdud juba enam kui 40sse riiki ja Tambet Tuisuga kodumaist originaalsarja «Reetur» näidatakse nii Jaapanis, Poolas, Leedus, Austraalias ning 46 miljoni vaatajaga India voogedastusplatvormil Disney+ Hotstar.

Elisa on lisaks tele- ja mobiilsideteenuste pakkumisele ka tõsine tegija telesarjade tootmises. Kokku on toodetud 44 erinevat sarja – 33 Soomes ja 10 Eestis ning erinevaid hooaegu veelgi enam. Neist kõige tuntum on vaieldamatult «Kõik patud», mis valmis Soome-Eesti ühistööna ning mille vaatamisõigused müüdi hiljuti ka Lõuna-Ameerikasse. Sari on tänaseks nähtav enam kui 40 riigis ning on Elisa enim müüdud rahvusvaheline sari.

Sarja «Kõik patud» esimene ja teine hooaeg on olnud enim vaadatumad sarjad Soomes ning juba 18. detsembril linastub ka sarja kolmas hooaeg, mis toob omavahel kokku varasemate hooaegade tegevused ning toob triloogia põneva lõppvaatluseni.

Eestikeelsetest originaalsarjadest on tuntuim «Reetur», mille edastusõigused müüdi hiljuti Poola ning tänavu kevadel ka kümnete miljonite vaatajatega India voogedastusteenusesse Disney+ Hotstar. Lisaks on kodumaine draamasari vaadatav ka Jaapanis, Austraalias ja Leedus.

«Läinud aasta oli meie jaoks tõeliselt märgiline. Tõime vaatajateni peaaegu sama palju originaalsarju kui varasemate aastatega kokku ja oleme kogunud tuhandeid uusi fänne, kes naudivad Elisa Huubist kvaliteetset kodumaist sisu. Rõõm on tõdeda, et nii eesti- kui soomekeelsed Elisa sarjad on leidnud lugematul arvul uusi silmapaare ka rahvusvahelisel tasandil. 2023. aastaks on meil plaanis vaatajaid üllatada taas mitmete uute projektide ja juba tuntud ning armastatud sarjade värskete hooaegadega,» sõnas Elisa meelelahutusvaldkonna juht Kertu Popp.

Elisa teleseriaalide eksport hõlmab juba enam kui 50 riiki nii Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Aasias. Enim müüdud sarjade hulka kuuluvad ka näiteks põnevik «Kuulid», «Rusikad», «Tuba 301» ja «Reetur» ning originaalsarju näidatakse suurimates telekanalites nagu Canal+ Prantsusmaal, Lõuna-Ameerika HBO, BBC ja Saksmaa telekanalil ZDF.

Lisaks sellele tunnustatakse Elisa sarju ka rahvusvahelisel areenil. Suvel ilmavalgust näinud sari «Mees kes suri» oli oktoobris võistlustules Saksamaal Seriencamp festivalil, kus auhinnatakse iga aasta parimaid rahvusvahelisi sarju. Varasemalt on Elisa originaalsarjad pälvinud mitmeid mainekaid rahvusvahelisi auhindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles