Kui «Üksinda kodus» on üle visanud: mida pühade ajal telekast vaadata? (1)

Kultuuritoimetus
Copy
«Eia jõulud Tondikakul»
«Eia jõulud Tondikakul» Foto: Kristjan Mõru

Paljudes kodudes saab jõulude ajal kuuse juures helendavast televiisorist eraldi pereliige. Kuna kodumaiste telekanalite filmi- ja saatevalik on sama mitmekesine kui üks rikkalikult kaetud jõululaud, viskab kultuuritoimetus pühadeprogrammile pilgu peale ja uurib, mida tasub piparkoogilõhnalisel nädalavahetusel telekast vaadata. Vastasel juhul võib sajandat korda jääda ainsaks telekaaslaseks maikat kandev Bruce Willis, kes kõrghoones terroriste karistab.

ETV.
ETV. Foto: ETV

ETV

Kell 16.00 alustab ETV ülekannet Pärnu Eliisabeti kirikus toimuvast jõuluõhtu jumalateenistusest, kus pühadeaegsete mõtisklustega kostitavad EELK peapiiskop Urmas Viilma ja Eliisabeti kiriku õpetaja Tõnu Taremaa. Sellele järgneb Saara Piusi ja Toomas Uibo hinge soojendav jõulukontsert. Tandem esitab Väino Uibo, Urmas Alenderi, Billy Joeli, Joni Michelli ja teiste autorite legendaarseid laule. Kontsert algab kell 17.30.

Saara Pius ja Toomas Uibo moodustavad särava tandemi.
Saara Pius ja Toomas Uibo moodustavad särava tandemi. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Õhtul kell 21.10 esilinastub televisioonis üks aasta parimaid kodumaiseid dokumentaalfilme. Raimo Jõeranna «Kukerpillide rapsoodia» on haarav teekonnafilm aastakümneid tegutsenud folkansamblist Kukerpillid, kes väsimatult Eestimaa roheluses ringi rändavad ja oma ulatuslikust repertuaarist vanu pärle välja tõmbavad. Filmis näeb meelelahutuslikke kontserte, aga ka seda, kuidas Kukerpillid ja teisedki bändid rahvalaulude pärandit elus hoiavad. Pärast filmi vaatamist loe kultuuritoimetuse ajakirjaniku Ralf Sauteri intervjuud lavastaja Raimo Jõerannaga.

Kaader Raimo Jõeranna filmist «Kukerpillide rapsoodia»
Kaader Raimo Jõeranna filmist «Kukerpillide rapsoodia» Foto: Filmikaader

Need, kelle jaoks «Visa hinge» seeriasse kuhjatud verine märul on liiast ja Macaulay Culkini üllatunud näoilmed tüütuks muutunud, saavad end ETV vahendusel kosutada pehmema filmiga «Guernsey kirjandus- ja kartulikoorepiruka selts», mis algab kell 22.20. Selle pealkiri on omaette suutäis, aga «Neli pulma ja üks matus» lavastaja Mike Newell oskab vaatajate tundekeeltega mängida. Pealekauba astub filmis üles üks nüüdisaja särasilmsemaid noori näitlejaid Lily James, kes sobib vanamoodsatesse kostüümidesse valatult.

Võluv Lily James «Guernsey kirjandus- ja kartulikoorepiruka seltsis» (katsu seda pealkirja meelde jätta!)
Võluv Lily James «Guernsey kirjandus- ja kartulikoorepiruka seltsis» (katsu seda pealkirja meelde jätta!) Foto: Filmikaader

Pühade ajal saavad televaatajad ETV abiga teha väärtusliku heateo, sest eetrisse läheb Eesti pikima traditsiooniga heategevussaade «Jõulutunnel», mis sedapuhku on eetris diabeedihaigete toeks. Heategevussaatega kutsutakse toetama diabeetikutele insuliinipumpade ja elutähtsate ravitarvikute soetamist. Saadet juhivad Margit Kilumets ja Margus Saar. Saatele süstivad muusikalist väge suurepärased solistid ja muusikud. «Jõulutunnel» on eetris kell 10 ja kell 18.45.

«Jõulutunnel»
«Jõulutunnel» Foto: Kairit Leibold / ERR

25. detsembril kell 21.20 saab ETV vahendusel saada lähemalt tuttavaks näitlejanna Luule Komissaroviga, kes augustis tähistas 80. juubelisünnipäeva. Saade jälgib Komissarovit sügispäeval, kui näitleja mängis kahte etendust oma koduteatris Ugalas. Komissarov jagab vaatajatele oma värvikat elukogemust.

Kanal 2.
Kanal 2. Foto: Kanal2

Kanal 2 

Kanal 2 jõulud toovad vaatajani põnevad persoonisaated, lummava muusika ja armastatud kinoklassika. Kavast leiab nii uusi saateid kui ka traditsioonilisi pühadesse sobivaid filme, millega on mitmed põlvkonnad üles kasvanud.

24. detsembril võimaldab Kanal 2 meeleolukat Oskar Lutsu maratoni, sest eetrisse lähevad kõik neli Paunvere-filmi. Kell 13.35 algab parimate Eesti filmide hulka arvatud «Kevade», millele järgnevad loomulikult «Suvi» ja «Sügis». Kell 21.00 algab Ergo Kulla lavastatud «Talve», mis 2020. aastal kinoekraanidele jõudis ja koos nägusa Franz Malmsteniga vaatajad nostalgiliselt Paunverre tagasi viis. 

Arnold (Franz Malmsten) ja Oskar (Karl Robert Saaremäe) filmis "Talve".
Arnold (Franz Malmsten) ja Oskar (Karl Robert Saaremäe) filmis "Talve". Foto: Robert Lang

Oskar Lutsule lõikab korraks vahele saatejuht Mart Normet, kes läheb hooaja viimases «Öökülalises» külla Eesti Evangeelse Luterliku kiriku peapiiskopile Urmas Viilmale. Kell 19.00 algavas saates räägib Viilma nii mõndagi põnevat oma harjumuste ja tõekspidamiste kohta, mida seni on teadnud vaid tema lähedaste ring. «Mul on hea meel, et õnnestus härra Viilmale külla minna just tema suvekoju Muhumaal, kus saime ratastega ringi sõita ning selle juurde elu mõttest rääkida,» sõnab Normet. 

Peapiiskop Urmas Viilma.
Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Ain Liiva

Enne «Talve» telelinastust kannab Kanal2 üle ka Stefani eksklusiivkontserdi, mis võimaldab kuulda muusiku värsket debüütalbumit «Hope». Lisaks muusikale räägib Stefan ka sellest, mis peitub lugude taga ning kuidas on ta jõudnud tänasesse päeva. Üllatusesinejana astub üles ka «Aasta naisartisti» tiitliga pärjatud Liis Lemsalu. Tund aega kestev kontsert algab kell 20.00, kohe pärast «Öökülalist».

Stefan esitamas Pärnu kontserdimajas jõululaule.
Stefan esitamas Pärnu kontserdimajas jõululaule. Foto: Mihkel Maripuu

25. detsembril saab Kanal2 vahendusel teha Paunvere-seeriaga võrreldes veelgi ulatuslikuma maratoni, sest järjest näidatakse seitset «Politseiakadeemia» filmi. Komöödiafilmide sarja esimene osa algab kell 11.20.

Foto: TV3

TV3

Filmisõpradel tasub ennekõike TV3 poole hoida, sest jõululaupäeval jõuavad sellel kanalil eetrisse mitmed menufilmid.

Laste rõõmuks seikleb kell 11.15 TV3 ekraanil misantroopne paharet Grinch omanimelises 2018. aasta animafilmis. «Grinchi» eestikeelses versioonis loeb jõule päästma määratud Grinchi häält Sergo Vares. 

Kell 19.30 jõuab eetrisse üks populaarsemaid kodumaiseid jõulufilme «Eia jõulud tondikakul», mis on võitnud nii kriitikute kui publiku südamed. Anu Auna seikluslik koguperefilm räägib Eiast, kes viiakse talvevaheajaks ürgse loodusega Lõuna-Eesti tallu. Eia ei oska esialgu aimatagi, et õige pea asub ta päästma hukule määratud põlismetsa, kokku viima kaht armastavat inimest ning lahti harutama oma pere kiivalt hoitud saladust. 

«Eia jõulud Tondikakul» - Loodusfotograaf Jete ja Eia pildistamas. Jete osas Liis Lemsalu, Eia osas Paula Rits. 
«Eia jõulud Tondikakul» - Loodusfotograaf Jete ja Eia pildistamas. Jete osas Liis Lemsalu, Eia osas Paula Rits. Foto: Kristjan Mõru

Filmirõõmu vahele mahub ka üks kahetunnine jõulukontsert: kuuendat korda on laval «Valge Gospel»! Laulusõu raames panevad Karl-Erik Taukar, Ott Lepland, Kaire Vilgats, Tanja, Eleryn Tiit ning legendaarne WAF koor taas kõlama parimad gospelhitid ja tuntud laulud gospelvõtmes. Kontserdi muusikaline juht on Maiken ning lavastaja-koreograaf Kristin Pukka Murula. Koori, soliste ja live-bändi juhatab dirigent Anneli Pilpak. Laulusõu algab kell 15.30.

«Valge Gospel» Vanemuise kontserdimajas 5. detsembril.
«Valge Gospel» Vanemuise kontserdimajas 5. detsembril. Foto: Enriko Lill

Kell 21.35 jõuab eetrisse jõulumärul, mida iga eestlane vähemalt korra näinud on: 1988. aasta «Visa hing», millega tõusis arvestatavaks filmistaariks Bruce Willis. Jõulupühade ajal toimuv löömafilm viib vaatajad kõrghoonesse Nakatomi Plaza, mille võtavad enda kontrolli alla karismaatilise Hans Gruberi (Alan Rickman) poolt juhitud terroristid. Pühad peab päästma New Yorgi võmm John McClane (Bruce Willis) - mees, kes satub üksinda vastamisi terve kurjategijate armeega. 25. detsembril kell 22.00 näitab TV3 «Visa hinge» teist osa, kus McClane leiab end sarnasest situatsioonist lennujaamas.

Bruce Willis filmis «Visa hing» (1988).
Bruce Willis filmis «Visa hing» (1988). Foto: Cap/rfs

25. detsembril 19.30 läheb eetrisse Jaak Kilmi kogupereseiklus «Jõulud džunglis», mis oma eksootilise miljööga pakub teistlaadi jõuluelamust. Filmi peategelane on 10-aastane koolitüdruk Paula, kes kolib koos perega troopikasse ja peab maha jätma endale tuttava maailma. Ehkki uus elu troopikas on tore, igatseb Paula siiski koduseid jõule ning nii otsustab ta koos oma uue sõbra Akhimiga džunglist jõulušamaani otsima minna. Kumbki ei tea aga, kui peadpööritavalt ohtlikuks võib selline retk osutuda. Filmis löövad kaasa Pääru Oja, Rebeka Šuksta, Bryden Pablo Escobar ja Saara Pius. «Jõulud džunglis» annab võimaluse mõtiskleda, mida need jõulud siis ikkagi tähendavad.

Kaader filmist "Jõulud džunglis".
Kaader filmist "Jõulud džunglis". Foto: Andrejs Strokins
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles