Viis maailmakuulsat muusikatähte, kes lõppeval aastal lahkusid

Kultuuritoimetus
Copy
Mesise häälega kaunitar Olivia Newton-John 1978. aastal.
Mesise häälega kaunitar Olivia Newton-John 1978. aastal. Foto: GEORGES BENDRIHEM / AFP

2022. aastal lahkus meie seast nii palju andekaid muusikuid, et neid kõiki üles loetleda oleks raske. Viie muusikatähe kaotus mõjus maailmale aga eriti raskelt.

Meat Loaf (1947-2022)

Hämmastava tämbriga õnnistatud kogukas rokklaulja Meat Loaf andis 1977. aastal välja suurejoonelise albumi «Bat Out of Hell», mis tõusis maailma enimmüüdumate albumite hulka. See album, nagu ka enamik järgmisi Meat Loafi albumid, valmis koostöös laulukirjutaja Jim Steinmaniga, kes lahkus veidi vähem kui aasta enne Meat Loafi. Meat Loafi muusikalisest pärandist jäädakse hästi mäletama ka tema 1993. aasta hittsinglit «I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)», mille sõnade tähenduse üle armastatakse siiani vaielda.

Taylor Hawkins (1972-2022)

Kõigest 50-aastaselt surnud trummar Taylor Hawkins liitus rokkbändiga Foo Fighters 1997. aastal. 2021. aastal võeti ta selle bändi trummarina Rock and Roll Hall of Fame'i.  Enne Foo Fightersiga ühinemist mängis Hawkins trumme Alanis Morrisette'ile. Hawkinsi annetele leidsid kasutust ka sellised staarid nagu Ozzy Osbourne, Elton John, Brian May ja Slash. Hawkinsi lahkumisest murtud Foo Fightersi ninamees Dave Grohl kutsus Hawkinsit enda «elupartneriks».

Christine McVie (1943-2022)

Maailmakuulsasse rokkansamblisse Fleetwood Mac kuulunud maheda tämbriga laulja Christine McVie kirjutas mitmed selle bändi kuulsamad laulud ja võlus just romantilisema meelelaadiga fänne, keda lummas McVie elutark suhtumine suhetesse. Lisaks Fleetwood Macile, millega McVie liitus 1970. aastal, nautis Christine McVie edukat soolokarjääri ja oli enda elu viimastel aastatel sedavõrd töökas, et tegi koos Fleetwood Maci bändikaaslase Lindsey Buckinghamiga nauditava albumi «Lindsey Buckingham Christine McVie», mille tandem andis välja 2017. aastal.

Olivia Newton-John (1948-2022)

Mesise häälega Olivia Newton-Johnil oli 70ndatel edukas ja viljakas karjäär kantrilauljana, samuti esindas ta Suurbritanniat Eurovisiooni lauluvõistlusel. 1978. aastal osales ta koos John Travoltaga menufilmis «Grease», mis tõi Newton-Johnile maailmakuulsuse ja tuhandeid andunud fänne. 

Jerry Lee Lewis (1935-2022)

87-aastaselt lahkunud Jerry Lee Lewis oli rock'n'rolli üks juhtfiguure, kelle «Great Balls of Fire» kuulub märgilisemate laulude hulka Ameerika muusikavaramus. Louisianas sündinud Lewis tõi 50ndatel rock'n'rolli Ameerikas esiplaanile ja oma hiilgeaegadel töötas metsik noormees nii Elvis Presley kui Johnny Cashiga. 60ndatel pöördus ta rock'n'rollist edasi kantrimuusikasse ning 1986. aastal sai temast üks esimesi muusikuid, kes võeti Rock'n'Roll Hall of Fame'i. Lewis on üllitanud kümneid hittsingleid ja avaldanud kirjeldamatut mõju Ameerika muusikaloole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles