Ei või olla: aastavahetuse lemmikjandile «Õhtusöök ühele» valmib eellugu

Kultuuritoimetus
Copy
Lühikomöödias «Õhtusöök ühele» mängisid peaosi Freddie Finton ja May Warden.
Lühikomöödias «Õhtusöök ühele» mängisid peaosi Freddie Finton ja May Warden. Foto: Imago/United Archives/Scanpix

60ndatel valminud lühikomöödiafilm «Õhtusöök ühele» ei vaja ilmselt ühelegi eestlasele tutvustamist, sest Eestiski näidatakse seda traditsiooniliselt igal aastavahetusel telekast ja selle vaatamine on paljude jaoks kujunenud omaette rituaaliks. Enam kui pool sajandit pärast «Õhtusöök ühele» valmimist plaanib Saksamaa filmitootja UFA toota sellele mitmeosalise eelloo, vahendab The Guardian.

1963. aastast pärit lühifilmi «Õhtusöök ühele» teksti kirjutas juba 20ndatel näitekirjanik Lauri Wylie ning esmakordselt etendati seda 20ndatel muusikasaalides. 60ndatel valmis sellest Saksamaa telekanalite jaoks 20 minutit kestev must-valge film.

Seda näitavad traditsiooniliselt aastavahetuse ajal Austria, Šveitsi, Taani, Soome, Rootsi ja muidugi ka Eesti televisioonis, mistõttu on jant saanud kõigile tuttavaks ja südamelähedaseks.

Hüsteeriliselt naljaka sketši peategelaseks on jõukas vanaproua Sophie (May Warden), kes korraldab oma 90. sünnipäeva tähistamiseks uhke õhtusöögi, ent kuna tema meeskülalised on arvatavasti ilmast juba lahkunud ja Sophie istub õhtusöögilauas omaette, peab ülemteener James (Freddie Finton) etendama kõikide külaliste rolle.

UFA poolt plaanitav viieosaline eellugu «Õhtusöök viiele» lähtub 2002. aasta krimiloost, mille kirjutas Michael Koglin. Selle tegevus leiab aset 51 aastat enne kõigile tuttavat kentsakat õhtusööki, Ida-Sussexis asuvas maamajas.

«Lapsena ma alati imestasin, miks Sophie õhtusöögilauas ei istu nelja meest ja millised nad võiksid välja näha,» ütles produtsent ja stsenarist Tommy Wosch. «Muidugi oleks tõeline unelm toota kõikide perede jaoks uus aastavahetuse-klassik.»

«Õhtusöök ühele» jõuab ETV ekraanile homme, 31. detsembril kell 17.10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles