ARUANNE LUGEJALE ⟩ Mudist tuli majja

Betty Ester-Väljaots
Copy
Peeter Mudisti 80. sünniaastapäevale pühendatud näitus Postimehe meediamaja galeriis. 
Peeter Mudisti 80. sünniaastapäevale pühendatud näitus Postimehe meediamaja galeriis. Foto: Eero Vabamägi

Kui ajakirjanik teatab, et ta sai töö juures kunstielamuse, siis midagi head see tavaliselt ei tähenda. Viidatakse kas kraanikaussi kogunenud mustade kruuside installatsioonile või keegi on tekitanud küljendus- või montaažilauale arusaamatu sõnumiga šedöövri, mis läheb ümbertegemisele. Kõrge kunst arvuti tagant intervjuule jooksvat inimest enamasti ei ohusta. Aga võta näpust!

Justkui päeva pealt tekkis Postimehe meediamaja galeriisse niivõrd suurejooneline näitus, et pani ka kõige hõivatuma inimese nina telefonist tõstma. Peeter Mudisti maailm oli majja jõudnud kogu oma hiilguses. Kunstniku 80. sünniaastapäevale pühendatud näitus lummas oma suurejoonelisuse ja mahuga.

«Kui üldse ekspositsioone või ülevaateid teha, siis peaks eesmärgiks olema kunstniku tõstmine,» räägib näituse kuraator Rita Kroon. «Kuna see ruum on peaaegu nagu katedraal, siis oli loomingu tähtsustamine eriti sümboolne ja kunstniku tööd justkui sakraalses interjööris esitatud.» Algul oli kõhklusi, kas tundliku ja uduse maalimislaadiga Mudist sobib ikka kunagise tööstushoone seinte taustale. Tulemus hajutas aga kahtlused ja sai mõjuv. Seda kinnitasid ka kunstnikku tundnud inimesed ja muidu loomingu austajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles