SUUR KELMUS Üle 1000 käsikirja varastanud mees võib pikaks ajaks vangi minna

Kultuuritoimetus
Copy
Margaret Atwood oma romaani «Testamendid» esitlusel Londonis 2019. aasta septembris.
Margaret Atwood oma romaani «Testamendid» esitlusel Londonis 2019. aasta septembris. Foto: TOLGA AKMEN/AFP

Kirjandusagendi ja kirjastajana esinenud Filippo Bernardini tunnistas kohtus, et varastas üle 1000 avaldamata käsikirja. Varastatud teoste hulka kuulusid muu hulgas teosed Margaret Atwoodilt, Ian McEwanilt ja Sally Rooneylt, vahendab Guardian. 

Kirjandusmaailmas aastaid segadust külvanud 30-aastane Filippo Bernardini tunnistas end pettuses süüdi, teatasid New Yorgi föderaalprokurörid avalduses.

Bernardini, kes töötas Londonis kirjastaja Simon & Schusteri heaks, esines aastaid agentide ja kirjastajatena e-posti teel, et saada kirjanikelt ja nende esindajatelt veel avaldamata teoseid. Pettus sai avalikuks möödunud aasta jaanuaris, kui FBI Bernardini New Yorgi JFK lennujaamas kinni võttis.

Kirjastuse Simon & Schuster esindaja sõnas, et oli süüdistustest teada saades šokeeritud. «Autorite intellektuaalomandi kaitse on Simon & Schusteri jaoks esmatähtis,» ütles kirjastaja reedeses avalduses.

Pettus oli kirjandusringkondades tuntud juba mitu aastat. Bernardini esines alates 2016. aastast kuni vahistamiseni sadade inimestena, saates e-kirju libakontodelt. Aadressid meenutasid kirjastajate ametlikke domeeninimesid, kuid mõned tähed olid muudetud. Prokuröride sõnul registreeris Bernardini rohkem kui 160 petturlikku domeeni.

Juba 2019. aastal paljastas Margaret Atwoodi agent, et sihikule on võetud Atwoodi teos «Testamendid» (eesti keelde tõlgitud 2020). Samuti on Stieg Larssoni Millenniumi-sarja rootslastest toimetajad avaldanud, et nende poole pöördus väidetav kolleeg Itaaliast, kes soovis eeleksemplari, et alustada teose itaalia keelde tõlkimist.

Ajalehe New York Times 2020. aasta lõpus läbi viidud uurimine leidis, et lisaks Atwoodile ja Larssonile olid sihikule võetud ka raamatu «Normaalsed inimesed» autor Sally Rooney, «Lepituse» autor Ian McEwan ja näitleja Ethan Hawke.

Bernardini end esialgu pettuses süüdi ei tunnistanud. Süüdi tunnistamise osana nõustus ta hüvitama 88 000 dollarit, teatas SDNY. Tema kuriteo maksimaalne karistus on 20 aastat vangistust. Bernardini mõistetakse Manhattani föderaalkohtus süüdi 5. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles