Briti kirjanik Hanif Kureishi ei pruugi pärast kukkumist enam kunagi kõndida

Kultuuritoimetus
Copy
Briti kirjanik ja stsenarist Hanif Kureishi 2017. aastal.
Briti kirjanik ja stsenarist Hanif Kureishi 2017. aastal. Foto: Matteo Nardone/imago/Pacific Press Agency/Scanpix

Briti kirjanik ja stsenarist, «Äärelinna Buddha» autor Hanif Kureishi ei pruugi enam kunagi kõndida ega pliiatsit käes hoida. Kirjanik ei suuda pärast ränka kukkumist Roomas liigutada käsi ega jalgu ning talle on tehtud keerukas selgroo-operatsioon, avaldas autor mitmest säutsust koosnevas Twitteri-lõimes. 

«Olin just näinud, kuidas Mo Salah Aston Villa vastu värava lõi, pool õlut rüübanud, kui mul hakkas pea ringi käima,» kirjutas Kureishi.

«Ma kummardusin ette ja panin pea jalge vahele; ärkasin mõni minut hiljem üles vereloigus, kael groteskselt väänatud asendis, naine minu kõrval põlvili,» lisas ta.

Autor ütles, et justkui «lahkus» sel hetkel endast ja nägi «küünistega poolringikujulist eset enda poole sirutumas», mis osutus tema enda käeks. «Ma uskusin, et olen suremas. Uskusin, et mul on jäänud kolm hingetõmmet,» kirjutas Kureishi. 

Kureishi on endiselt Roomas, Gemelli haiglas, kus ta on olnud sügisest saadik. Ta avaldas jälgijatele, et ei saa liigutada käsi ega jalgu, mida ta kirjeldas kui «alandavat olukorda, koormat teistele».

Kureishi kirjutas, et tema selgroogu opereeriti ning ta sooviks esimesel võimalusel alustada füsioteraapia ja taastusraviga. «Tahan tänada haigla arste ja õdesid nende erakordse lahkuse, kompetentsuse ja hoolitsuse eest,» ütles ta.

Kirjanik küsis ka oma jälgijatelt, kas keegi neist teab mõnda häälabiga riist- või tarkvara, mis võimaldaks tal «vaadata, kirjutada ja uuesti tööd alustada ning jätkata mingit poolväärtuslikku elu».

Hanif Kureishi leidis esimest korda rahvusvahelist tunnustust 1985. aastal ka parima stsenaariumi Oscarile kandideerinud «My Beautiful Laundrette» eest, mis räägib noorest Pakistani mehest ja tema valgest poiss-sõbrast. Eesti lugejatele on tuttavam 1990. aastal avaldatud ja 1996. aastal eesti keeles ilmunud «Äärelinna Buddha», mis pälvis ilmumisaastal ka aasta parima Suurbritannia autori debüütromaani preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles