FOTOD ⟩ Klaveripedagoog Leelo Kõlar saadeti viimsele teele

Postimees
Copy

Tallinnas Kadrioru kunstimuuseumis saadeti täna viimsele teele klaveripedagoog, muusikakriitik ja -publitsist ning klaveriõpikute koostaja Leelo Kõlar.

Leelo Kõlar suri 1. jaanuaril 95-aastasena.

Leelo Kõlar sündis 28. novembril 1927. aastal koolimuusikaõpetuse uuendaja, helilooja ja kirjamehe Riho Pätsi ning lauljanna Made Pätsi perekonnas. Esimesed muusikatunnid sai ta isalt. Õpingud jätkusid Tallinna Konservatooriumis Bruno Luki ja Erika Franzi klaveriklassis ning Moskva Konservatooriumis aspirantuur-stažuuris Maria Grinbergi juures.

1950. aastal Riho Päts arreteeriti, süüdistatuna kodanlikus natsionalismis ja saadeti vangilaagrisse, konservatooriumist vallandati Made Päts ning vahetult enne lõpueksameid eksmatrikuleeriti ka Leelo Kõlar. Peatselt sõitis Leelo Kõlar järele oma abikaasale, Kirovi oblastisse eriasumisele saadetud Erich Kõlarile. Isegi seal, äärmiselt kitsastes oludes jätkasid mõlemad musitseerimist.

Kui 1956. aastal lubati viieliikmeliseks kasvanud Kõlarite perel Eestisse naasta, alustas Leelo Kõlar aktiivse ja laialdase muusikutegevusega. Temast sai aastakümnete vältel sadade laste ja noorte teejuht suurde (klaveri)muusikasse nii tänu tema tööle klaveriõpetajana kui ka Eesti Filharmoonia mudilaskontsertide sarja juhi ja esinejana aastail 1986–1991.

Aastatel 1956–1992 oli Leelo Kõlar Otsa-nimelises Tallinna muusikakoolis klaveriõpetaja ja pikaaegne klaveriosakonna juhataja. Aastatel 1990–1994 töötas Kõlar ka Soomes Ida-Helsingi muusikakoolis. Õpetajana oli ta energiline, innustav, iseseisvatele lahendustele õhutav.

Leelo Kõlari arvukate õpilaste hulka kuuluvad Anne Kruup, Kadri Ploompuu, Tiiu Loopere, Reet Vanaselja, Merike Vaitmaa, Anne Tüür, Anne Endjärv, Tiina Muddi, Mailis Põld, Tiina Vurma, Marika Vurma, Maire Oidekivi, Maia Takker, Maarja Vaitmaa, Kai Tomingas ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles