Verine minevik: hinnatud elektroonilise muusika DJ osutus sõjakurjategijaks

Kultuuritoimetus
Copy
Bosnia serblaste väejuhti Ratko Mladići kujutav seinamaalile visati 2022. aastal punast värvi.
Bosnia serblaste väejuhti Ratko Mladići kujutav seinamaalile visati 2022. aastal punast värvi. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/SCANPIX

Serbia trance-muusika DJ Srđan Golubović ehk DJ Max osutus sõjakurjategijaks, kes Bosnia sõja käigus osales Bijeljina veresaunas, vahendab NME.

Rolling Stone'i poolt läbi viidud uurimises selgus, et just Golubovići näeb ühel kuulsamal fotol, mis Bosnia sõja käigus tehtud. Fotol, mille klõpsas ameeriklasest fotoajakirjanik Ron Haviv, virutab Golubović demonstratiivselt jalaga tapetud tsiviilisikute suunas.

Haviv tegi teisigi pilte, mis tõestavad, et Golubović veresauna ajal Bijeljinas viibis ja tsiviilisikute tapmises osales. Traagiline sündmus toimus 1992. aasta aprillis, Bosnia sõja alguses.

Rolling Stone'il õnnestus kindlaks teha, et Golubovićile maksis raha Serbia poolsõjaväeline rühmitus Arkani Tiigrid, kes Bijeljinas massimõrva läbi viisid. Ainult üks selle rühmituse liikmetest, Boban Arsic, on siiani sõjakuritegude eest karistada saanud.

90ndatest DJ'na töötanud Srđan Golubović on Belgradi elektroonilise muusika skeenes tuntuks kujunenud. Mees kuulus ka trance-muusika kollektiivi Xperiment ja pani aluse oma plaadifirmale Ultra Groove Records.

Golubović on muusikat mänginud Serbia tähtsaimates klubides ja esinenud nimekatel festivalidel, sealhulgas EXIT festivalil, kus ta astus üles viimati 2016. aastal.

EXIT festival ütles Rolling Stone'ile, et katkestas hinnatud DJ'ga igasugused sidemed, kui päevavalgele tuli Golubovići seotus 30 aasta taguse massimõrvaga. «EXIT on alati hinnanud rahu, armastust ja sallivust noorte inimeste seas. Need on väärtused, mida meie piirkond toona kangesti vajas,» kommenteeris festival.

Aastatel 1992-1995 toimunud üliverises Bosnia sõjas tapeti umbes 100 000 tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles