KULDGLOOBUSED ON JAGATUD! ⟩ Lahkumishüvitiseks teeme teile lobotoomia

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Milline inspireeriv töökeskkond! Adam Scott telesarjas «Severance».
Milline inspireeriv töökeskkond! Adam Scott telesarjas «Severance». Foto: Videokaader

Eile hilisõhtul jagati Beverly Hillsis Kuldgloobuseid. Kolme nominatsiooniga võistlustulle läinud «Severance» lahkus auhinnatseremoonialt küll ilma auhinnata, ent pälvib tugeva soorituse tõttu siiski meeldetuletamist. Avaldame uuesti 2022. aasta märtsis ilmunud arvustuse.

Töötasin kunagi ühes firmas, mille omanik ja ühtlasi tegevjuht üritas iga päev paari­kümnele töötajale sisendada, et me oleme siin kõik üks suur sõbralik pere. See tundus mulle juba siis perversne: mis õigusega poeb kapitalist mulle nii intiimsesse sfääri nagu perekond? Eks omanik kartis, et inimesed seavad ehk oma eraelu tähtsamaks kui talle kapitali teenimine.

Töötajate töö- ja eraelu probleemi lahendas telesarjas «Severance» firma Lumon nutikal ja kirurgilisel viisil. Severance tähendab tõlkes nii lahkumishüvitist kui ka millegi lõikamise teel eraldamist. Töötajatele (rangelt vabatahtlikult) tehakse operatsioon, mis teeb neist kaks eraldi inimest. See, kes tööl käib, ei tea midagi oma eraelust, aga kui inimene kell 17 firma ukse kinni paneb, kaotab ta kõik mälestused sellest, mida ta seal õieti kaheksa tundi tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles