KULTUURIS KUUM Kuidas Ain Mäeots tõi kinoekraanile armastatud naljajutu «Kuulsuse narrid»

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Vägeva teatritaustaga lavastaja Ain Mäeots võttis ette Eduard Bornhöhe armastatud jutu.
Vägeva teatritaustaga lavastaja Ain Mäeots võttis ette Eduard Bornhöhe armastatud jutu. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Postimehe kultuuritoimetuse taskuhäälingut «Kultuuris kuum» külastas lavastaja ja näitleja Ain Mäeots, kes on kinodes jooksva kodumaise komöödia «Kuulsuse narrid» režissöör. Mäeotsaga rääkis kultuuritoimetuse ajakirjanik Ralf Sauter.

Saates kuuleb lähemalt, kuidas Mäeots tõi kinoekraanile kuulsa 19. sajandi lõpus ilmunud jutu Eduard Bornhöhelt, mille alusel valmis 80ndatel ka populaarne telelavastus. Mäeots selgitab, mismoodi erineb värske ekraniseering loo eelnevatest versioonidest, kuidas edenes tema töö näitlejatega ja mida komöödiažanr täpselt nõuab.

Samuti tuleb Mäeotsaga juttu sellest, mis teeb inimesest narri, miks kuulsus mõjub nii ahvatlevalt, kuidas üks ajalooline film seostub tänapäeva muredega ja miks paljud eksistentsiaalsest ängist pakatavad filmid kipuvad naljakalt mõjuma.

Eduard Bornhöhe 1892. aastal ilmunud jutustusel põhinev mängufilm viib vaataja üle-eelmise sajandi lõppu, kui Eestimaa oli veel tsaaririigi osa. Tärkamas oli uhkus oma rahvuse üle ja soov iga hinna eest oma rahvale midagi igavikulist kinkida – olgu selleks siis õhus lendav imemasin või maakeeli kirja pandud väärtkirjandus. Paraku ei olnud see sugugi nii lihtne ja mõnikord jäi puudu andest, teinekord aga vaimsest ettevalmistusest, et võiks sündida tolle aja start-up, Skype või ESTcube – miski, millega naelutada ennast Eesti ajalukku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles