Lahkunud Eesti ehtekunstniku mälestuseks avatakse uhke näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Lia Tüür suri 2022. aasta novembris.
Lia Tüür suri 2022. aasta novembris. Foto: A-Galerii

A-Galerii SEIFIS avatakse 13. jaanuaril eesti ehtekunstis olulist rolli kandnud Lia Tüüri mälestusnäitus «Joonega puudutatud». Näitus on üleval 11. veebruarini.

Möödunud aasta novembris lahkunud Lia Tüüri mälestusnäitus annab esmakordselt ülevaate kunstniku 1960ndatel alanud loometeest, kasutades selleks perekonna arhiivimaterjale ja fotosid, kavandeid ning teoseid Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumist, Ajaloomuuseumist, Tallinna Linnamuuseumist, Eesti Kunstnike Liidust ja erakogudest. Lisaks ehetele ja vormidele näidatakse ka kunstniku seni eksponeerimata isikliku arhiivi materjale, fotosid ja kavandeid. Näituse avamine toimub 13. jaanuaril, kell 18 A-Galeriis.

Ehtekunstnik Lia Tüür kasutas erisuguseid materjale.
Ehtekunstnik Lia Tüür kasutas erisuguseid materjale. Foto: A-Galerii

Lia Tüüri loomingule tagasi vaadates meenub esmalt tema äärmiselt meisterlik joonistusoskus ja õrn graafiline pinnakäsitlus olenemata materjalist, millega ta parasjagu töötas. Justkui mängleva kergusega visandas ta ümbritsevat argist ilu, otsides hingestatust ja harmooniat, mida kanda oma ehetele.

Tüüri suurimaks kireks oli väga aeganõudev ja keeruline graveerimistehnika. Nõtketes graafilistes joontes metalli pinnal väljendus tagasihoidliku iseloomuga kunstniku piiritu loomevabadus ja tundlikkus. Graveeringud tema töödes olid kui mänglevalt kerged pinna puudutused, mis jätavad vaataja eest varju aastatega distsiplineeritud rutiinsuse, tööriistade ettevalmistamisele ja graveerimisprotsessile kulunud lõputud tunnid kullassepalaua taga ning hapra naise visa pühendumuse, mida nende teoste loomine nõudis.

Mälestusnäitus kannab nime «Joonega puudutatud».
Mälestusnäitus kannab nime «Joonega puudutatud». Foto: A-Galerii

A-Galerii on näitusele tähendusrikas keskkond põhjusel, et Lia Tüür oli 1993. aastal Eesti autoriehtele keskendunud galerii idee algataja. Koostöös grupi kolleegidega viidi idee Hobusepea tänaval ellu ja Lia Tüürist sai galerii kauaaegne hingehoidja. Tasakaaluka ja positiivse inimesena oli Lial võluv oskus inimesi ühendada ning tänu sellele on A-Galeriist kujunenud ehte eriala oluline keskus.

Näituse koostaja ja kujundaja on Ketli Tiitsar koostöös A-Galeriiga. Näitust saadab ka trükis, mis Lia Tüüri loometeed avab. Trükise kujundaja on Paula Hõbe, tekstide koostaja on Ketli Tiitsar. Näituse kataloog on trükitud trükikojas EVG print.

Näituse valmimisele on õla alla pannud Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles