ARVUSTUS Igaühel tuleb oma biiti ise kanda...

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Kirjanik Tarmu Kurm.
Kirjanik Tarmu Kurm. Foto: Are Tralla

Tarmu Kurmi esikromaani «Tinnitus» peategelane on Tartu noormees Maarius Tuhk, kes tunneb juba väga õrnas eas, et helipuldi ja plaadimängijate taga seismine ning tantsuplatsi ja raadioeetri kuumaks kütmine on tema kutsumus.

Iidne rahvatarkus ütleb, et korralik pidu eeldab mõnusat seltskonda, piisavas koguses õigeid aineid ja/või vedelikke ning – last, but not least – head muusikat. Kusjuures esimese komponendi puudumist on vajadusel võimalik edukalt kompenseerida viimase kolmega. Räägin seda õpetatud juttu siin vaid selleks, et rõhutada, kui olulist ja asendamatut rolli mängib muusika meie elu emotsionaalsete kõrghetkede saavutamisel, pikendamisel ja pühitsemisel.

Ajal, mil õukonnamuusikute ja küla lõõtsameeste asemele tulid grammofonid ja raadiod, hakkas vaikselt tiibu sirutama DJ-kultuur ja -kultus – üks tänapäeva elu iselaadseid ilminguid, mis pakub võimalust muusikat «teha» ka täiesti ebamusikaalsel inimesel. Ja seda sageli üsnagi glamuursel ja mõnusalt ülemakstud moel. Mistap on DJ (vana nimega diskor) üks meie aja ihaldatud kangelasameteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles