Ilmub kogumik tänapäeva eesti laste jubejuttudest

Kultuuritoimetus
Copy
«Mootorsaega lepatriinu ja veel 99 eesti lapse jubejuttu».
«Mootorsaega lepatriinu ja veel 99 eesti lapse jubejuttu». Foto: Raamat

13. jaanuaril, mis ühtlasi on ka reede, ilmub kirjastuselt Tänapäev järjekordne kogumik tänapäeva eesti laste jubejuttudest – «Mootorsaega lepatriinu ja veel 99 eesti lapse jubejuttu», mille on koostanud Ilona Martson. Pildid on joonistanud Märt Rudolf Pärn ja Olga Pärn.

«Mootorsaega lepatriinu» kaante vahele on kogutud valik lasteajakirja Täheke jubejuttude võistlustele aastatel 2018–2021 saadetud töid. Taolisi kogumikke on koostöös kirjastusega Tänapäev ilmunud kokku neli, neist esimene tuli trükist juba 15 aastat tagasi.

Tähekese esimene jubejuttude võistlus toimus 2006. aastal ja sinna saabus paarsada jutukest. Järgmisel aastal samal ajal oli võistlejaid juba üle poole tuhande. Pärast seda on jubejuttude võistlus toimunud peaaegu igal aastal novembrikuus ning esimestel võistlustel osalenud autorid on juba ammu täiskasvanuks sirgunud.

Koostaja Ilona Martson märgib: «Enamasti osaleb ühel võistlusel 400–500 tööd ja välja on kujunenud n-ö kindlad kunded – õpetajad ja koolid, kes enam-vähem alati jutukesi saadavad. Vaid viimasel, 2022. aasta novembris toimunud võistlusel oli suhteliselt vähem osalejaid. Küllap on reaalsed sõjasündmused kodumaiseid zombi- ja vambifantaasiaid ohjeldanud.»

Tähekese jubejuttude žürii tuumikusse on aastaid kuulunud toimetuse liikmed Ilona Martson ja Kadri Hinrikus ning lastekirjanikud Jaanus Vaiksoo ja Jaak Urmet (Wimberg).

Käesolevas kogumikus on põhiliselt kasutatud 2018.–2021. aasta võistluste võidutöid, kuid mitte ainult. Lisatud on auhinnakonkurentsist välja jäänud, ent koostaja meelest samuti tähelepanuväärseid jutukesi. Siit leiab õudseid koolilugusid, eraldi peatükid on libaloomadest, koletistoitudest ja hirmsatest masinatest. Uue aja märgina on lisandunud hirmsate haiguste ja pandeemia teema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles