FESTIVAL TUBIN Teadmised, mälu ja südametunnistus

Copy
Festivalil TubIN vestlesid Jüri Lotmani pärandist Lotmani õpilane kirjandusteadlane semiootik Peeter Torop ning ajakirjanik Joonas Hellerma.
Festivalil TubIN vestlesid Jüri Lotmani pärandist Lotmani õpilane kirjandusteadlane semiootik Peeter Torop ning ajakirjanik Joonas Hellerma. Foto: Gunnar Laak/festival Tubin

Maailmakuulsa semiootiku Juri Lotmani sajandale sünniaastapäevale pühendatud aasta sattus kohakuti Venemaa sõjaga Ukrainas, mis muudab eriti aktuaalseks kõik selle, kuidas Lotman mõtestas Venemaa saatust ja milliseks kujunes selles valguses tema humanistlik läkitus tulevastele põlvedele. Praegused sõjasündmused näitavad, et Venemaal on sündimas halvim, mille eest Lotman hoiatas.

Festivalil TubIN vestlesid Lotmani õpilane, kirjandusteadlane ja semiootik Peeter Torop ning ajakirjanik Joonas Hellerma Lotmani pärandist, ühtlasi puudutati üllatavaid paralleele Eduard Tubina ja Juri Lotmani elukäigus.

Eduard Tubin ja Juri Lotman olid mõlemad sunnitud elama ja töötama eksiilis. Tartus elanud Tubin pages sõja eest koos paljudega põgenikepaadis üle Läänemere Rootsi, ent leningradlane Juri Lotman leidis sõja järel Tartus enda jaoks koha, mis aitas eemale hoida Nõukogude Liidus alanud võitlusest kosmopolitismi vastu, mis tähendas kampaaniat juutide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles