SUUR VÕIT ⟩ Ühe kuulsaima rokkbändi laulja võitles lõpuks oma laulude õigused välja

Kultuuritoimetus
Copy
John Fogerty 2022. aastal
John Fogerty 2022. aastal Foto: Amy Harris/Scanpix

Enam kui 50 aastat pärast lugude esmakordset avaldamist on John Fogerty saavutanud võidu ühes ajaloo pikimas ja vastikuimas juriidilises vaidluses. Fogerty on esimest korda omandanud enamusosaluse oma soolomaterjali ning Creedence Clearwater Revivali lugude avaldamisõiguste üle, vahendab Variety.

Kataloogi, mille üle võitlus käis, kuuluvad muu hulgas ka ühed ajaloo suurimad hitid, nagu «Proud Mary», «Fortunate Son», «Bad Moon Rising», «Up Around the Bend», «Have You Ever Seen Rain» ja teised.

Siiski ei käinud vaidlus Concord Music Groupiga, kes omandas kataloogi õigused 2004. aastal, vaid muusikamogul Saul Zaentziga, kelle plaadifirma Fantasy Records sõlmis 1960. aastate keskel karmi lepingu Fogerty ja Creedence Clearwater Revivaliga. Karm leping vaadati küll 1970. aastal üle, ent Fogerty oli sunnitud 1980. aastal hoopiski kõigist autoritasudest ning õigustest loobuma, et pääseda Fantasy Recordsi lepingust, mille ta teismelisena sõlminud oli. 

Fogerty püüdis avaldamisõigusi tagasi osta juba 1989. aastal ning Zaentz ning Fogerty jõudsid esialgsele kokkuleppele ka summas, ent Zaentz taganes kokkuleppest viimasel hetkel ning kahekordistas müügihinna, mistõttu jäi tehing pooleli. 

Samal ajal jätkas Zaentz edukat filmiprodutsendi karjääri, mida ta rahastas suures osas just Creedence Clearwater Revivali kasumist, ning võitis Oscareid filmide «Lendas üle käopesa», «Amadeus« ja «Inglise patsient» eest. Zaentz suri 2014. aastal.

Üks läbi aegade suurimaid bände, Creedence Clearwater Revival, müüs 1969. aastal väidetavalt rohkem albumeid kui The Beatles. Bändi saatis uskumatu edetabeliedu ning tõusis vähema kui kahe aastaga muusikamaailma absoluutsesse tippu. Grupp läks 1972. aastal laiali.

Concord Music Group, kes omandas Creedence Clearwater Revivali ja Fogerty kataloogi õigused 2004. aastal ning taastas osaliselt Fogerty autoritasud juba 2000. aastate keskel, säilitab CCRi lühisalvestised ja jätkab Fogerty osa haldamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles