Animatsioonifestival Animist Tallinn ootab uusi filme

Kultuuritoimetus
Copy
18.08.2021, Tallinn, kino "Sõprus". Animafilmifestivali "Animist" avamine.
18.08.2021, Tallinn, kino "Sõprus". Animafilmifestivali "Animist" avamine. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Alates 16. jaanuarist on kõigil filmitegijatel üle kogu maailma võimalik esitada oma värskeid animafilme animatsioonifestivali Animist Tallinn võistlusprogrammi. Võistlusprogrammi saab esitada lühianimatsioone, mis on valminud peale 2021. aastat. Festivali programm kuulutatakse välja 12. juunil.

Festivali peaauhinna lühianimatsiooni preemia 3000 eurot on välja pannud Tallinna kultuuri- ja spordiamet. Eriauhinnad väärtuses 1500 eurot parimatele dialoogi või jutustaja häälega animatsioonidele paneb välja jutupaunik.ee.

Animist Tallinn leiab aset kolmandat korda 16.–19. augustini, festivali keskuseks on teist aastat kino Sõprus. 2023. aastal on festivali alateemaks «Inimene ja loom». Festivali korraldab MTÜ Animist Tallinn. Animisti toetavad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Tallinna kultuuri- ja spordiamet.

«Animist tutvustab eesti kinokülastajale nii rahvusvahelise animatsiooni paremikku kui ka uusi Eesti filme, festivali ajal toimub ka interdistsiplinaarne Animisti Akadeemia, kus osalevad nii animaatorid kui antropoloogid. Kavas olevad loengud, töötoad ja vestlusringid aitavad animatsiooni valdkonda laiemalt ja sügavamalt mõtestada,» tutvustab 2023. aasta festivali Animisti kunstiline juht Priit Tender.

Eesti Filmi Instituudi animafilmide ekspert Peep Pedmanson: «Oma lühiduse tõttu pole lühianimatsioonil kaasaegses kinokultuuris sellist kohta kui muudel filmiliikidel. Lühianima elab keskmise kinokülastaja fookusest väljaspool, n-ö peavoolust kõrval, piletitulule orienteeritud kinod lühianimat ei näita. Ühelt poolt on see lühianima nõrkus, teisalt ka trump. Kuna publikuedule orienteerumine pole lühianimale sisse kodeeritud, on tal rohkem vabadust seigelda servapidi «puhta kunsti» maailmas. Peamine suhtlus publikuga ja oma sõnumi levitamine toimub lühianimatsioonil festivalide kaudu, mis on justkui ülemaailmsed oaasid keset mammonale orienteeritud maailma. Ja paradoksaalsel kombel pääseb hea lühianima tänu festivalidele levima kauem ja kaugemalegi, kui ta seda suudaks kodumaise kinoleviga piirdudes. Eesti kunstiline lühianima on oma festivaliedu tõttu hinnatud kõikjal maailmas, selles pole kahtlust, kuid tänu Animistile pääseb Eesti publik osa saama ka muu maailma lühianimakultuurist. Lühidalt öeldes, siiani imetles maailm vaid meie šedöövreid, nüüd imetleme meiegi nende omi. Seetõttu toetab Eesti Filmi Instituut seda festivali rõõmuga. Animist väärib kaasaaitamist, kaasaelamist, külastamist, nautimist.»

Filmide esitamise tingimused ja kord: https://animistfestival.eu/animist-tallinn-submission-regulations/

Filmi esitamise vorm: https://forms.gle/MAJ22KjUtAWP8GsH8

Rohkem infot: animistfestival.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles