Filmimaailma tippväljaanne tutvustab Eesti uut filmi

Kultuuritoimetus
Copy
Anna Hintsi film «Savvusanna sõsarad»
Anna Hintsi film «Savvusanna sõsarad» Foto: Filmikaader

Maailma mõjukaima filmi- ja meelelahutustööstuse väljaande Variety veebilehel avaldati eksklusiivselt režissöör Anna Hintsi täispika dokumentaalfilmi «Savvusanna sõsarad» esimene tutvustav klipp. Filmi maailma esilinastus toimub Eesti aja järgi ööl vastu esmaspäeva USAs Sundance'i filmifestivali dokumentaalfilmide võistlusprogrammis. Eesti kinodesse jõuab film 24. märtsist.

«Savvusanna sõsarad» on kaasaegne ja intiimne dokumentaalfilm naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ning kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad. Film tutvustab ka Lõuna-Eesti suitsusaunakombestikku («savvusanna kombõ»), mis on kantud UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. Tegu on esimese Eesti dokumentaalfilmiga, mis esilinastub mainekal Sundance´i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis.

Režissöör Anna Hints usub, et valusatest kogemustest rääkimise julgus tervendab: «Naised on aastasadu suitsusaunades sünnitanud, ravitsenud ja surnuid pesnud. «Savvusanna sõsarad» on mu esimene täispikk film, mis on kasvanud välja minu Lõuna-Eesti juurte pealt ja isiklikest kogemustest suitsusaunas. Film räägib tabudest ilma häbi ja hinnanguteta. Usun sügavalt seda, et kui meie ümber on toetav kogukond, siis on ükskõik kui karm või piinlik läbielamine ületatav. Naised leiavad enda hääle ja selle kaudu oma väe,» kinnitab Hints.

Produtsent Marianne Ostrat kirjeldab esilinastuseelseid meeleolusid: «Hetkel viibime Anna, ühe filmis osalenud naise Kadi Kivilo ning eestlastest ja islandlastest koosneva filmigrupiga Ameerikas Sundance’i filmifestivalil – esilinastus on mitu päeva ette välja müüdud ja «Savvusanna sõsarad» tekitab siin palju elevust. On tore kokkusattumus, et pärast seitse aastat kestnud tootmisprotsessi jõuab film kinodesse just sauna-aastal.»

«Savvusanna sõsarate» rahvusvahelise müügi ja levitööga tegeleb Viinis asuv agentuur Autlook Filmsales. Marianne Ostrat on selle koostöö üle väga rõõmus: «Autlook Filmsales avaldas mulle muljet juba aastaid tagasi ning nendega koostöö tegemine on olnud üks minu produtsendikarjääri eesmärke. Nad on minu arvates kõige tugevama ja huvitavama kataloogiga dokfilmide müügiagentuur, mis tegeleb nii sisuliselt kui vormiliselt väga kõrgetasemeliste filmidega. Maailmaesilinastus Sundance’i festivalil loob eeldused «Savvusanna sõsarate» laiemaks leviks maailmas,» lisab Ostrat.

Filmi «Savvusanna sõsarad» režissöör ja stsenarist on Anna Hints. Produtsent on Marianne Ostrat (Alexandra Film, Eesti), kaasprodutsendid on Juliette Cazanave (Kepler22 Productions, Prantsusmaa), Hlín Jóhannesdóttir (Ursus Parvus Island) ja Eero Talvistu † (Eesti). Filmi operaator on Ants Tammik, monteerijad Hendrik Mägar, Tushar Prakash, Qutaiba Barhamji, Martin Männik ja Anna Hints. Heli salvestasid Tanel Kadalipp ja Patrick McGinley. Helirežissöör on Huldar Freyr Arnarson (Island) ning heliloojad Edvard Egilsson (Island) ja ansambel EETER (Anna Hints, Marja-Liisa Plats, Ann Reimann).

Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Centre national du cinéma et de l’image animée, SACEM, Sundance Institute Documentary Fund, Islandi Filmikeskus ning Tartu Filmifond. Projekti arendati Ice & Fire Docs dokfilmide arendusprogrammis. Projekti esitleti IDFA Forumil ja Nordisk Forumil.

Sundance'i filmifestival on iga-aastane kõrgetasemeline filmisündmus, mida korraldab Sundance'i Instituut. See on Ameerika Ühendriikide olulisim sõltumatute filmide festival ning aasta esimene viiest maailma tippfestivalist ehk Big Five’ist. Nende hulka kuuluvad veel Berliini, Cannes’i, Veneetsia ja Toronto filmifestivalid. Sundance’i filmifestival toimub 19.-29. jaanuaril USA-s Utah’s.

«Savvusanna sõsarad» jõuab Eestis kinodesse 2023. aasta märtsis ja filmi levitab Eestis ACME Film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles