GALERII ⟩ Suitsusaunast Sundance'ile: Eesti film esilinastus suurimal USA filmifestivalil

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy

23. jaanuaril esilinastus Sundance'i filmifestivalil Eesti režissööri Anna Hintsi dokumentaal «Savvusanna sõsarad». Film linastus maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis. Sundance'i filmifestival on USA suurim sõltumatute filmide festival.

Režissöör Anna Hintsi sõnul oli esmakordselt koos publikuga filmi vaadates tunda nende toetust: «Publik oli kohe algusest peale filmiga emotsionaalses mõttes kaasas: lõbusate lugude ajal naerdi ja valusamaid lugusid jälgiti pingsas vaikuses. Peale esilinastust tulid mitmed naised minuga pisarsilmi rääkima, kuidas see film neid sügavalt puudutas ja päris palju uuriti ka selle kohta, kuidas suitsusauna kogeda saaks.»

«Ma sain esilinastuselt kinnitust, et inimestel on vaja sellist turvalist ruumi, kus enda traumadega tegelda ja loodetavasti see inspireerib inimesi end rohkem avama,» lisab Hints.

Produtsent Marianne Ostrat ütles: «Esimesi arvustusi toetavad väga ka kriitikud, kes on tavaliselt dokfilmide suhtes karmid. Lisaks oleme siin festivalil oma suure tiimiga väga tugevalt pildis, meist räägitakse igal pool ja me loome olulisi sidemeid edaspidiseks koostööks.»

Programmi koostaja Ania Trzebiatowska selgitas, miks Anna Hintsi film ühena rekordilise 4061 kandidaadi hulgast festivali programmi valiti: «On tõeline privileeg «Savvusanna sõsaraid» 2023. aasta Sundance’i filmifestivali programmis esilinastumas näha, sest selle originaalne ja julge stiil ning uskumatult liigutav ja intiimne käsitlus traumadest pakuvad erakordse filmielamuse. Täna, rohkem kui kunagi varem, vajame filme, mis näitavad kogukondade tervendavat jõudu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles