INTERVJUU ⟩ Skandaalne kunstnik Andres Serrano: eBays peitub USA rassistlik pärand

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Sajanditagused kunstsöödad kaluritele
Sajanditagused kunstsöödad kaluritele Foto: Sander Ilvest

Paljude seas armastatud ja paljude hulgas vihatud USA kunstniku Andres Serrano näitus «Kurikuulsad» on esimene Fotografiska Tallinna näitus, mille juures kasutatakse hoiatavat silti, et sisu võib olla häiriv.

Tema nimi oli Joshua. Vanust umbes 12 aastat. Ta oli ori. 1822. aastal müüdi ta jumal teab kellele. Mis temast edasi sai, ei tea samuti keegi. Ainus tõestus, et Joshua kunagi elas, on kaks sajandit vana orjatšekk, mida võib näha ja lugeda Fotografiskas avatud Andres Serrano näitusel «Kurikuulsad».

Serrano nimelt avastas, et eBayst on võimalik osta vanu meeneid, mis loovad pildi Ameerika rassistlikust ajaloost: mustanahalisi stereotüüpe kujutavaid tikutoose, konservipurke, viskipudeleid, mänguasju. Sihtmärke, millel laskmist harjutada. Serrano hakkas neid esemeid kokku ostma ja üles pildistama.

Näituselt leiab ka portreefoto Jeffrey Epsteinist, mille Serrano tegi paar kuud enne seksuaalkurjategija surma. Nad oli 25 aastat tuttavad. «Ma ei usu eales, et ta ennast ära tappis,» kostab Serrano. «Ta rääkis õhinal, et tahab leida viisi, kuidas kauem elada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles