AK ⟩ Metsikud mõrvad koolerapuhangutest räsitud Madridis

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Carmen Mola on pseudonüümiks triole, mille moodustavad nimekad hispaania kirjanikud ja stsenaristid Agustín Martínez, Jorge Díaz ja Antonio Mercero.
Carmen Mola on pseudonüümiks triole, mille moodustavad nimekad hispaania kirjanikud ja stsenaristid Agustín Martínez, Jorge Díaz ja Antonio Mercero. Foto: Kike Rincón/Contacto/ ZUMA/Scanpix

Carmen Mola ajaloolise põneviku «Metsaline» tegevus toimub 1834. aasta kesksuvises Madridis, ajal, mil koolera nõudis tuhandeid elusid ning selle süüdlasi otsiti nii vaeste kui ka vaimulike seast, tänasel päeval tuntud meditsiiniuuringud olid alles lapsekingades ning ravimeetodid kaldusid pigem kahtlase väärtusega posimise kui tervendamise suunda.

Teatritest sai toitu publiku fantaasia ja armastus fantasmagooria vastu, mis aegade jooksul oli mugandunud surnutega kontakti võtmise kunstist õudusetendusteks ning sealt omakorda kohendunud kergemasse ja mängulisemasse vormi, mis oleks ka daamidele vastuvõetavam.

Selle krimipõneviku telglooks on vaestest oludest pärit väikeste tüdrukute röövimine, millele järgneb nende eriti jõhkral viisil tapmine. Rahva seas levib legend Metsalisest, kes võtab vastavalt rääkija fantaasiale kas karu, enneolematute mõõtmetega sisaliku või metssea kuju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles