KULTUURIS KUUM ⟩ Arhitekt Peeter Pere: linn peab olema nagu kodu (3)

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Arhitekt Peeter Pere istumise all on kiiktool Voido (disainer Ron Arad, 2006).
Arhitekt Peeter Pere istumise all on kiiktool Voido (disainer Ron Arad, 2006). Foto: Eero Vabamägi

Laupäeva õhtul kuulutatakse Mubas, Tallinna uhiuues muusika- ja balletikoolis, välja Eesti arhitektuuripreemiate 2022 laureaadid. Kes ja mis võitsid, vaadake Postimehe veebiportaalist. Arhitekt Peeter Pere, kes on Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali žürii liige, rääkis enne tseremooniat, millises seisus on Eesti arhitektuur praegu ja millised on meie arenguvõimalused.

Kõndisin eelmisel nädalal läbi Pätsi pea juurest, kuhu peaks tulema Estonia juurdeehitus. See plats oli kaetud kiilasjääga, mõtlesin, et olgu siis parem juba ooper, sest parki, tundub, me kasutada ei oska.

Meie ilmastik nõuabki teistsuguseid tingimusi, kesklinnas suletud linnaruumi teket, mis oleks soe ja kasutatav, mitte lumelägane ja jäine. See ei tohi olla umbne, vaid igalt poolt tänavalt sissepääsetav, mitte ühe või kahe uksega suletud kaubanduspind.

Kaubanduspinna arendaja muidugi tahab, et iga ruutmeeter kasumit toodaks, ja nii valmivad ilmetud hooned, kus peab pika tee maha käima, et leida endale vajalik kauplus või kino. Meie, arhitektid, taotleme, et oleks väljapoole, mitte sissepoole pööratud kasukas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles